Vad händer i hjärnan? En vanlig hjärna väger lite mer än ett mjölkpaket. Den är uppbyggd av hjärnceller, ungefär hundra miljarder stycken.
Varje hjärncell är kopplad till tiotusentals andra hjärnceller. Antalet kopplingar i hjärnan är minst hundra tusen miljarder stycken.
Det är så många att det knappast går att förstå. Men hjärnans storlek eller hur många hjärnceller och kopplingar det finns spelar inte så stor roll.
Det är inte det som bestämmer hur bra hjärnan fungerar. Vad är det då som gör att hjärnan fungerar? När du lär dig något, till exempel att cykla, så använder hjärnan ett slags program som kallas funktionella nätverk.
Det är som en lista som berättar hur något går till. För varje gång du cyklar blir din hjärna lite bättre på just det. Till slut har den, eller du, lärt sig att cykla utantill.
Listan, programmet, har blivit automatisk och cyklandet går av sig självt. Det beror på att de olika delarna av listan sitter ihop väldigt starkt.
Kopplingarna mellan hjärncellerna har blivit starkare och snabbare. Det är listan, programmet, som gör att hjärnan fungerar bra.
Inte storleken, inte hur många hjärnceller det finns eller hur många kopplingar hjärnan gör utan hur lätt och snabbt hjärncellerna kan “prata” med varandra eller kopplar till varandra.
Det är det här som händer när du rör på dig. Du hjälper hjärncellerna att prata med varandra.
Det finns andra saker som påverkar kopplingarna mellan hjärncellerna.
Om du röker, snusare dricker mycket alkohol eller tar andra droger har hjärncellerna svårare att “prata” med varandra. Men det viktigaste är det jag redan har sagt: din hjärna mår bra av att du rör på dig.