När någon vägrar duscha? 10 Tips och Råd för Hantering

medicinen mot stress

Du har nyligen börjat arbeta på ett psykiatriboende. På boendet finns en man som inte duschat på väldigt länge. De andra i personalen säger att de inte vet vad de ska göra.vägrar duscha

De menar att de har försökt allt. De har tjatat, påpekat hur smutsig han är och ställt duschning som krav för att vistas i gemensamhetslokalen eller få skjuts med bilen. Ingenting fungerar. När du frågar varför han inte vill duscha är det ingen som kan svara på det. Någon menar att det troligen mest handlar om lathet från mannens sida.

Vad göra när någon vägrar duscha? Tips och Råd för Hantering
Vad göra när någon vägrar duscha? Tips och Råd för Hantering

Vad kan vägran att duscha bero på ?

Att duscha är en avancerad handling som kan verka lätt för den som inte har några särskilda svårigheter. Det är många moment som ska göras i en viss ordning, vilket kräver en hel del tankeverksamhet och förmåga att utföra och samordna olika rörelser. Psykisk sjukdom och funktionsnedsättning kan innebära att denna typ av funktioner är nedsatta. Det kan också innebära att upplevelsen av olika känselintryck förändras så att till exempel en lätt beröring upplevs som smärtsam

Förändrade eller nedsatta funktioner kan innebära svårigheter att komma igång med olika aktiviteter. Svårigheter att avbryta aktiviteter kan göra att man undviker att påbörja dem. Detta kan till exempel bero på en tvångsproblematik eller att man hör röster som uppmanar eller hotar. Att ha igångsättningssvårigheter är inte detsamma som att inte vara motiverad. Man kan vilja göra något men sakna förmåga att komma igång. En bristande motivation att duscha kan bero på att man inte uppfattar att man behöver tvätta sig. Detta kan i sin tur bero på både annorlunda känselintryck och annorlunda kroppsuppfattning. En ovilja att duscha kan också vara kopplad till rädsla och otrygghet i duschsituationen. Denna kan vara grundad i misstänksamhet och vanföreställningar som att det kommer ut giftig gas ur duschen eller om hur kroppen påverkas av att den blir blöt.

Bristande motivation kan också hänga ihop med att man har en negativ uppfattning om sig själv och sitt eget värde och därför inte tycker sig förtjäna att till exempel vara ren. Det kan också handla om att man helt enkelt inte orkar duscha. Bristande energi och kondition kan ha många orsaker kopplade både till sjukdom och allmänt hälsotillstånd, men också vara en biverkan av läkemedel.

Vad kan du göra?

Du vet inte om mannens vägran beror på att han inte vill eller att han inte kan, och inte heller varför han inte vill eller inte kan. Det första du måste göra är därför att jobba för att bygga en tillitsfull relation. Det gör du bäst genom att inte fokusera på duschen utan göra saker som mannen tycker är trevligt; försök att hitta gemensamma intressen och dela med dig av dina erfarenheter. När du upplever att du fått en bra kontakt kan du ta upp ämnet och lyssna till mannens tankar kring duschen. Kunskap om mannens historia och svårigheter utöver det han själv berättar kan vara en hjälp i att förstå hans behov, men är förmodligen inte avgörande och kan i värsta fall bli ett hinder för att verkligen lyssna till honom.

Beroende på vilka behov och önskemål som framkommer kan olika konkreta åtgärder bli aktuella. Här är några exempel:

  1. Stöd med strukturen: Mannen kan vara hjälpt av en inplastad steg-för-steg-instruktion med bilder eller text som visar i vilken ordning han ska göra de olika momenten.
  2. Praktisk assistans i duschen: Mannen kan ha nytta av praktisk assistans i duschen genom att någon häller i duschslangen eller ger hygienprodukter i rätt ordning.
  3. Guidning: Om han tycker att det är jobbigt med sällskap i duschen kan personalen stå utanför dörren och guida.
  4. Kom-i-gång hjälp: Om initiativförmågan brister kan ni erbjuda kom-i-gång hjälp där man går igenom de olika momenten och sedan väntar utanför dörren.
  5. Anpassningar för komfort: Om vattenstrålarna upplevs smärtsamma eller obehagliga kan en handduk på huvudet eller möjlighet att duscha med tunnare kläder på underlätta.
  6. Stöd vid avslutning: Om han har svårt att avsluta duschandet kan det vara en trygghet att veta att personal står utanför och hjälper honom att avbryta.
  7. Timer: Om han har svårt att avbryta kan en timer också fungera som stöd.
  8. Tidpunkten för duschningen: Personalens rutiner kan behöva anpassas så att han får duschhjälp den tid på dagen då han har mest ork.
  9. Avlastning: Om han inte orkar kan han behöva avlastas genom extra stöd och hjälp med andra aktiviteter de dagar det är duschning.
  10. Självkänsla: Om han inte tycker att han förtjänar att vara ren kan fokus i stället vara åtgärder som stärker hans självkänsla, till exempel genom att fördjupa och utve
Sjukdomssynen möjliggör diagnostik och behandling av beroendetillstånd

Sjukdomssynen möjliggör diagnostik

träningsvärk i magen - träningsvärk bilder

träningsvärk i magen