Hur kan en promenad vara det bästa skyddet mot demens? Borde man inte träna hjärnan med korsord och minnesövningar i stället för att träna benen? Nej.
Forskningen visar tydligt att promenaden är mycket viktigare än korsordet. Att promenera betyder inte att hjärnan stänger av. Tvärtom. Hjärnan är i gång hela tiden när du går eller springer.
Den håller reda på allt du ser. Den hjälper dig att hålla balansen. Den vet var du är någonstans och vart du är på väg. Samtidigt påverkas hjärnan av en mängd olika saker hela tiden.
Jag har redan berättat om signalsubstanserna, men det finns ännu mer. Bland annat ska blodtrycket, blodsockret och blodfetterna ligga på en jämn nivå. Det är inte heller bra att ha inflammationer i kroppen.
Allt detta blir bättre hos den som rör på sig. Kroppen och hjärnan är inte skilda åt. Ett starkt hjärta kommer att pumpa tillräckligt med blod för att hjärnan ska få den energi den behöver.
Hur mycket ska du röra på dig för att minska risken för demens? En bra träning är 30 minuter per gång fem gångeri veckan. Om det känns för mycket kan det räcka med 20 minuter gånger i veckan.
Det är bättre att gå eller springa än att träna på gym. Det beror på att forskarna inte vet hur styrketräning påverkar demens. Om du rör på dig minskar risken för demens.
Du bromsar också andra försämringar i hjärnan. Här är andra bra saker som motionen hjälper för:
• Minnet blir bättre.
Hippocampus krymper långsammare.
Kroppen pumpar mer blod till hjärnan.
Kontakten mellan hjärnans olika områden blir bättre. Allt detta kan du påverka och bromsa om du rör dig regelbundet. Träning bromsar hjärnans åldrande och förbättrar minnet även om du inte har demens.
eth världsrekord. Det är ovanligt många segrar. Men det var inte det ovanligaste med Olga Kotelko. Olga Kotelko hade börjat träna friidrott när hon var 77 år gammal. Längdhopp var en av hennes favoritgrenar.
När hon hade fyllt 90 år blev hon den äldsta längdhopparen i världen. Det finns inte många människor i världen som börjar träna och tävla i friidrott på elitnivå när de är över 75 år. Därför blev forskarna intresserade av Olga.
De ville undersöka hennes hjärna med magnetkamera. De hoppades få svar på frågan om hur hjärnan påverkas av träning på gamla dagar. Forskarna jämförde Olgas hjärna med en grupp andra 90-åringar som hade levt som 90-åringar brukar göra.
Det vill säga att de vilade mycket och aldrig tävlade i friidrott. Olgas hjärna var friskare och hade en större hippocampus.
Olgas minne var också mycket bättre än de andra 90-åringarnas. Olga Kotelko visade att det aldrig är för sent att börja röra på sig. Hjärnan kommer att stärkas hur sent i livet man än börjar träna.
Du behöver inte slá världsrekord eller vinna VM-medaljer för att få en friskare och yngre hjärna. All rörelse räknas!
Världens äldsta längdhoppare
I juni 2014 dog den kanadensiska friidrottsstjärnan Olga Kotelko. Hon var 95 år gammal. När hon dog hade hon vunnit 750 tävlingar och slagit 37
Träning för att bromsa hjärnans åldrande
Ta trapporna i stället för hissen, stig av bussen tidigare och gå sista biten. Motion i vardagen skyddar mot hjärnans åldrande.
Promenera i 20 till 30 minuter per dag, minst fem dagar i veckan. Eller spring tre gånger i veckan i 20 minuter. Att cykla eller simma fungerar precis lika bra.