Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön

Gravid Träning Om du orkar är det bra att träna och röra på dig under graviditeten Du blir piggare och får mindre ont i ryggen. Bra träning är bland annat promenader, joggning, simning, styrketräning, gympa eller dans.

Undvik träning där du riskerar att falla eller få slag. Rör gärna på dig en halvtimme varje dag så att du blir lite andfådd och varm. Mänga träningsställen har speciella pass för gravida.

Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön
Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön

Gravid Sex

Det går bra att ha sex när man är gravid. Fostret är skyddat i livmodern. Det skadas inte av lite stötar eller tryck. En del kvinnor blir mindre intresserade av sex när de är gravida, särskilt i början och i slutet av graviditeten.

Andra känner mer lust än vanligt. Mängden blod i kvinnans könsorgan ökar och slemhinnorna i slidan blir mer svullna och fuktiga. Det kan göra sex skönare.

Gravid Tandvård

Tänderna blir inte sämre under graviditeten. Däremot kan tandköttet påverkas av hormonerna. Det kan bli inflammerat och blöda lättare. Var extra noga med tandborstning och undvik godis, kakor och småätande.

Gå gärna till tandläkare eller tandhygienist när du är gravid. De kan ge råd om hur du ska äta och sköta om tänderna. Berätta alltid att du är gravid när du går till tandläkaren.

Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön
Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön

Gravid Arbete

De flesta fortsätter att arbeta fram till de sista veckorna när de är gravida. En del jobb är tunga och ansträngande. Då har du rätt att byta till lättare saker att göra på samma arbetsplats.

Om det inte går så har du rätt att vara ledig. Då får du en ersättning som heter graviditetspenning. Information om den finns på Försäkringskassans webbplats: www.fk.se. Om du behöver göra annat på jobbet så måste du säga till minst en månad i förväg.

Gravid Resor och vaccinationer

Det går bra att resa när man är gravid, men det kan vara smart att undvika långa resor. Om du sitter stilla länge i en bil eller på ett flyg kan det öka risken för att få blodpropp.

Försök röra på dig så mycket som möjligt under resan. Att dricka vatten och använda stödstrumpor är också bra. En del flygbolag vill inte låta dig flyga om det är mindre än två månader kvar tills barnet ska födas. Det är viktigt att du kollar detta innan.

Annars kanske du inte släpps på planet. En del sjukdomar som är ovanliga i Sverige kan vara extra farliga för dig som är gravid. Därför bör du helst undvika resor till varma tropiska länder, till exempel i Sydamerika.

Särskilt där det inte är så rent eller där maten kan vara smutsig. I många länder kan det vara dyrt att fà sjukvård. Planera hemresan så att du hinner hem i god tid Om barnet föds under resan fungerar inte alltid din försäkring ifall barnet behöver vård. innan barnet ska födas.

Du kanske måste betala för vården av barnet själv. Det kan kosta många tusen kronor.

Kontrollera att du har alla vaccinationer som behövs innan du reser. Men tänk på att tala om att du är gravid om du ska vaccinera dig. En del vaccinationer kan skada fostret. Andra går bra att ta, till exempel influensavaccin.

Gravid Läkemedel

Om du äter mediciner så är det viktigt att du berättar för din läkare att du är gravid. Det gäller till exempel insulin, kortison och mediciner mot epilepsi, högt blodtryck och depression.

Prata helst med din läkare redan när du planerar att bli gravid, eller i början av graviditeten. Ibland måste man ändra mängden medicin eller vilken sort man äter. Om du blir sjuk och behöver medicin är det viktigt att du berättar för läkare eller på apoteket att du är gravid.

Det finns några läkemedel som du inte bör äta när du är gravid, till exempel höga doser av A-vitamin, akneläkemedlet Roaccutan och NSAID- preparat.

Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön
Gravid Hälsa och miljö-särskilda risker i arbetsmiljön

Gravid Tobak

Du ska inte röka eller snusa när du är gravid. Nikotinet som finns i cigarettrök och snus gör att blodkärlen drar ihop sig. Då blir blodflödet till moderkakan mindre. Det är moderkakan som ser till att barnet får näring.

Om du röker får barnet dubbelt så mycket kolmonoxid som du. Kolmonoxid finns i blodet och tar plats från det viktiga syret. En cigarett för mamman motsvarar två för barnet. Barnet har också svårare att göra sig av med kolmonoxid.

Du bör inte heller röka eller snusa efter att barnet har fötts. Nikotin går över i bröstmjölken och påverkar barnet. Små barn är också känsligare för tobaksrök än vuxna. De kan få astma, allergier eller infektioner.

Rökning ökar risken för att

  • barnet föds för tidigt
  • barnet inte växer som det ska
  • moderkakan lossnar
  • barnet dör i livmodern, även om det är mycket ovanligt

Snusning ökar risken för att

  • barnet föds för tidigt
  • barnet dör i livmodern, även om det är mycket ovanligt

Barn kan även reagera på rester av rök i kläder. Disken att barnet drabbas av plötslig spädbarnsdöd är högre om personer runt barnet röker. Lật det väntade barnet bli en anledning för alla i familjen att sluta röka. Barnmorskan kan ge båda föräldrarna stöd om det behövs.

Gravid Alkohol

Du ska inte dricka alkohol när du är gravid. Alkohol går över i moderkakan. Det gör att barnet får samma mängd alkohol i blodet som du får. B

LÄSA HAR Gravid tips