sockersjuka symptom – diabetes symtoms

Hur känns det? Du känner dig trött och törstig. Du kissar mer än vanligt, du går ner i vikt.sockersjuka symptom

Vad beror det på?

Kroppens celler behöver näring för att kunna leva. Det får de av den mat vi äter. I maten finns fett, proteiner och kolhydrater.

Kolhydrater finns bland annat i socker, potatis, pasta, bröd, frukt, grönsaker. Proteiner finns i kött, fisk, mjölk, ost. Fett finns i smör, margarin, grädde, olja. Tarmen delar sönder kolhydraterna till socker.

Insulin från bukspottkörteln ser till att socker går från blodet in i cellerna och att du har lagom mycket socker i blodet. För mycket socker i blodet gör dig trött.

Vid högt blodsocker svämmar socker ut genom njurarna i urinen. Sockret tar med sig vatten ut ur kroppen och gör dig extra törstig.

sockersjuka symptom - diabetes symtom
sockersjuka symptom – diabetes symtoms

Det finns två typer av sockersjuka:

  1. Sockersjuka som främst drabbar barn och ungdomar. Vid denna typ av sockersjuka förstörs de celler som gör insulin. Kroppen blir fattig på insulin och man måste alltid tillföra insulín.
  2. Denna typ av sockersjuka är ofta ärftlig och drabbar främst äldre personer. Bukspottkörteln producerar mindre insulin än kroppen behöver.

Genom att äta nyttigt och motionera kan du ofta klara dig med det insulin som bukspottkörteln har. Räcker inte det får du mediciner som ökar bukspottkörtelns bildning av insulin. Ibland behöver du ändå ta extra insulin.

Vad ska jag göra?

Gå till doktorn som tar prov som visar om du har sockersjuka. Vid sockersjuka bör du gå regelbundet på kontroller hos doktorn.

Vid all typ av sockersjuka är det viktigt att äta nyttigt. Distriktssköterska eller dietist kan berätta hur du ska äta rätt.

Det är viktigt att hålla blodsockret jämnt. Du kan själv lära dig kontrollera ditt socker. Om du behöver insulin är det enkelt att sköta själv. Med en spruta kan du enkelt injicera insulin. När blodsockret är för högt får du lättare infektioner. Då bör du ta kontakt med din doktor.

Sockersjuka ökar risken för åderförkalkning. Detta drabbar blodkärlen i ögat och blodkärlen i fötterna. Regelbunden fotvård är därför nödvändig för att hindra sår.

Om du ändå får sår på fötterna, gå till distriktssköterskan! Det är också viktigt att regelbundet kontrollera ögonen. Om blodsockret hålls normalt blir det inga förändringar i ögats blodkärl.

LÄSA HAR åderförkalkning symtom i hjärtan