Vanliga besvär under graviditeten och hormonomställning

Det är olika hur man mår när man är gravid. Även om graviditeten är normal kan man få besvär. Här finns beskrivningar av jobbiga saker man kan uppleva.

Ömma bröst

Många kvinnor känner att deras bröst blir ömma. Ofta kan det vara det första du märker av graviditeten. Det kan kännas som när man ska få mens. Brösten blir större. Bröstvårtan och vårtgården växer också och kan få en mörkare färg.

Ibland kan det läcka några droppar mjölk från brösten redan innan barnet föds. Den riktiga produktionen av mjölk kommer igång först när barnet har fötts.

Vanliga besvär under graviditeten och hormonomställning
Vanliga besvär under graviditeten och hormonomställning

Trötthet

I början av graviditeten blir många väldigt trötta. I Du kan få svårt att hålla dig vaken på kvällen. Du kan också känna dig matt i benen eller nära att svimma. Då är det viktigt att känna efter i kroppen. Är du trött och har behov av vila och sömn så ska du vila! För de flesta minskar tröttheten efter tredje månaden.

Illamående

Det är vanligt att må illa, särskilt på morgonen. Om du väntar tvillingar kan du bli mer illamående. Det beror på att du har mer hormoner i kroppen då. Det finns en del saker du kan göra för att må bättre.

Undvik sådant som man kan må illa av. Det är ofta ägg, mjölk eller kött. Undvik också fet, stekt och kryddad mat samt kaffe, alkohol och rökning. Många tycker att det känns bättre med kall mat. Bröd, honung, bananer, müsli och ris brukar gå bra att äta.

Ät gärna något på kvällen innan du lägger dig. Drick gärna något varmt, till exempel te eller varm mjölk, innan du somnar. Ifall du kräks är det viktigt att dricka mycket.

Drick långsamt och med små klunkar. När man mår illa är det bra att dela upp måltiderna. Ät oftare men inte så mycket varje gång.

Förstoppning

Tarmarna arbetar långsammare när man är gravid. Det gör att det är vanligt att bli trög i magen.

Här är bra tips mot förstoppning:
  • Ät fiberrik mat som morötter, fullkornsbröd, grönsaker och frukt.
  • Messmör, katrinplommon, linfrö och fikon är bra för att få igång magen.
  • Strö vetekli på filmjölken. Drick mycket vatten.
  • Gå på toaletten direkt när du behöver det.
  • Motionera.

Ökad puls

När du är gravid ökar mängden blod i kroppen, från fyra till sex liter. Det gör att hjärtat måste arbeta mer. Pulsen i vila stiger från 70-75 slag i minuten till 80-85 i slutet av graviditeten. Det kan kännas som hjärtklappning, men det är helt naturligt och inte farligt.

Svullnad

Det är vanligt att benen och fötterna svullnar. Även händerna kan syullna. Det beror på att mer vätska samlas i kroppen.

Vätskan samlas ofta i benen, speciellt på kvällen efter en jobbig dag. Det är normalt och brukar minska efter en natts sömn, eller om du ligger ner och vilar en stund.

Det kan vara bra att höja fotändan på sängen så att fötterna kommer högt upp. Många använder stödstrumpor för att benen ska bli mindre svullna.

Vanliga besvär under graviditeten och hormonomställning
Vanliga besvär under graviditeten och hormonomställning

Åderbråck

Ådrorna på benen brukar bli större och slappare när man är gravid. Det kan göra att man får blå åderbråck. De brukar minska efter förlossningen, men försvinner inte alltid helt.

Man kan också fã hemorrojder. Det är små utbuktningar i ändtarmen som kan blöda och svida. Det är inte farligt. Hemorrojder går tillbaka och försvinner oftast helt efter förlossningen. Några kvinnor kan få åderbråck i underlivet.

Då blir blygdläpparna svullna och ömma. Det kan vara svårt att sitta. Aderbråck brukar uppstå precis i slutet av graviditeten.

Sammandragningar

Livmodern är en stor muskel. Det är normalt att den drar ihop sig under graviditeten. DA blir den hård och sedan mjuknar den igen. Det kallas för en sammandragning. Det är livmoderns sätt att träna inför förlossningen.

Sammandragningar kan komma om du går fort, stressar, lyfter tunga saker eller bär tungt. Det är inte samma sak som värkarna som kommer vid förlossningen. Värkarna gör ont.

Det bästa sättet att minska sammandragningar är att ta det lugnt och vila. Både på jobbet och hemma. Ibland kan det behövas kortare arbetsdagar. Om sammandragningarna kommer tätt och gör ont, kan det betyda att förlossningen håller på att starta. Då är det bra att ta kontakt med sjukhuset där barnet ska födas.

Håll

Många gravida berättar att de plötsligt får håll i sidan och måste stanna och vila. En del har en öm punkt i magen eller vid bröstkorgen. Det är som att livmodern trycker där, eller att barnet sparkar på samma ställe hela tiden. Det är inte farligt och brukar släppa efter ett tag.

Ont i rygg och bäcken

Det är vanligt att få ont i ryggen och i bäckenet, särskilt under senare delen av graviditeten. Hälften av alla gravida får ont i ryggen.

Det här kan hjälpa:

  • Ligg ner och vila en stund på dagen.
  • Om du sitter länge och jobbar kan du lägga en kudde i svanken. Det kan också vara bra att vinkla stolen lite framåt.
  • Försök att inte lyfta för tungt. Om du måste lyfta, håll det du lyfter nära kroppen och ha fötterna bredvid varandra.
  • Försök ha en rak hållning.
  • Träning, framför allt styrketräning, är bra.

Tvillingar

Varje år föds cirka 1 600 tvillingpar. Det är vanligare

LÄSA HAR Barnet växer i magen vecka 5 till vecka 32