HEMMAFRONTEN: CIVILFÖRSVAR – andra världskrig 1939-1945

I krig har man inte bara ett militärt försvar utan också ett civilt, som ska hjälpa till att skydda befolkningen. Civilförsvaret är ingen speciell organisation utan bygger på samarbete mellan olika myndigheter och är ofta beroende av frivilliga insatser från befolkningen.

HEMMAFRONTEN: CIVILFÖRSVAR  - andra världskrig 1939-1945
HEMMAFRONTEN: CIVILFÖRSVAR – andra världskrig 1939-1945

I civilförsvarets uppgifter ingår bland annat att bygga skyddsrum, se till att sjukvården fungerar och ordna med olika räddningsinsatser.

I de flesta länder hade civilförsvaret redan före krigsutbrottet förberett sig på luftanfall, I Storbritannien hade man redan 1924 bildat Air Raid Precautions, i Tyskland bildade nazisterna Reichsluftschutzbund 1933 och i Sverige skapade man Luftskyddsinspektionen 1937.

Dessa organisationer hade till uppgift att skydda befolkningen mot flygantali, till exempel genom att dela ut gasmasker i händelse av gasanfall, mörklägga städer och evakuera bam till värdfamiljer på landsbygden.

DET CIVILA LUFTSKYDDET I SVERIGE

I den svenska Luftskyddsinspektionens uppgifter ingick att utbilda hemskyddare, som ofta var frivilliga kvinnor.

De kunde vara brandvakter som varnade för bränder eller samariter som hjälpte till med räddningsinsatser. I luftskyddet ingick också att se till att ingen bröt mot mörkläggningen på nätterna.

För att fiendeplan inte skulle hitta städerna var gatlyktorna släckta och man hade svarta gardiner för fönstren. Vid ett flyglarm skulle befolkningen genast uppsöka skyddsrum och ha gasmask till hands.

RANSONERING

Under andra världskriget rådde det ofta brist på mat, bensin, kol, kläder och annat. För att alla skulle få en rättvis del infördes ransonering.

Det innebar att man bara fick köpa en viss mängd av något. Alla fick ett ransoneringskort med kuponger. Varje gång man köpte en vara fick man lämna en kupong för den.

GRÄV FÖR SEGERN!

Brittiska staten insåg att matförråden snart skulle ta slut om kriget varade längre än några månader. Därför startade jordbruksdepartementet kampanjen “Gräv för segern” för att uppmuntra befolkningen att odla köksväxter hemma i trädgården.

Över hela landet grävde man upp parker, blomsterrabatter och fotbollsplaner och förvandlade dem till grönsaksodlingar. Man uppmanade också befolkningen att hålla höns och ankor, så att de kunde få ägg. Matrester sparades och gavs till grisarna.

KVINNORNAS KRIGSINSATS

Under andra världskriget fick kvinnorna i de flesta länder inte göra militärtjänst. I stället kunde de bidra till krigsinsatsen genom att gå in i Lottakâren, hemskyddet eller någon annan frivilligorganisation.

Eftersom en stor del av den manliga befolkningen var inkallad fick många kvinnor dessutom överta männens arbetsuppgifter inom jordbruket och industrin.

LÄSA HAR VÄGEN MOT KRIG HOT MOT POLEN – Andra världskriget