Graviditeten räknas från senaste mensens första dag. Men egentligen blir barnet till två veckor efter den senaste mensen. Då har kvinnan ägglossning, och ett ägg kan bli befruktat.
Sedan vandrar ägget ner till livmodern där det börjar utvecklas. Fostret får näring och syre från moderkakan. Fostret och moderkakan sitter ihop med navelsträngen. Fostrets hjärta pumpar blod genom navelsträngen till moderkakan och tillbaka.
Här får du veta vad som händer under graviditeten vecka för vecka. Vikten och längden som står på följande sidor är inte exakt. Fostret kan väga eller växa bade mer eller mindre utan att det är något fel.
5-6 VECKOR
5-6 VECKOR Mensen har inte kommit och du börjar fatta att du är gravid. På ett apotek kan du köpa ett graviditetstest. Testet visar nästan säkert om du är med barn. Du kan vara med barn även om det inte syns.
Brösten är svullna. Många mår illa och Magen kan också kännas svullen. spyr. Det beror på att hormoner gör att tarmarna blir större. Fostret är bara några millimeter stort.
Du kan bli trög i magen eller behöva kissa oftare. Du kan också bli yr. Under den här tiden växer fostret från en till tre millimeter. Hjärna och hjärta börjar utvecklas.
6-7 VECKOR
6-7 VECKOR Fostrets hjärta slår. Det som ska bli huvudet utvecklas. Lungor, tarmar, njurar och andra organ börjar bildas. Fostret växer till sju millimeter. Det är lika stort som två ärtor.
7-9 VECKOR
7-9 VECKOR Du kan känna lite mensvärk. Det är också vanligt att vara trött. Om du får en liten blödning är det inte farligt. Om du blöder mycket så ska du kontakta din barnmorska.
Nu börjar fostret få sina armar och ben. Hjärnan utvecklas mycket. Det är viktigt att inte dricka alkohol, röka eller snusa. Det kan skada fostret. Fostret växer till en centimeter.
10 VECKOR
10 VECKOR Din mage känns ofta svullen, även om fostret inte är särskilt stort ännu. Fostret kan öppna och stänga munnen. Det är tre centimeter stort.
12 VECKOR
12 VECKOR Många slutar må illa nu. Man kan också bli piggare. Det är ändå bra att vila när man kan.
Fostret kan vrida på huvudet, gäspa, sträcka på sig och snurra runt. Hjärnan utvecklas. Fostret är fem centimeter och väger 30 gram. Det är ungefär som en deciliter havregryn.
14 VECKOR
14 VECKOR Magen växer. Kanske börjar kläderna kännas trånga. Fostret ligger och “simmar” i fostervatten inne i livmodern. Fostret sväljer fostervatten och kissar ut det. Det kan hända att fostret får hicka. Det är nu tio centimeter och väger 50 gram.
16 VECKOR
16 VECKOR Fostret kan suga på tummen och röra ögonen. Det växer till 13 centimeter och väger 100 gram.
18 VECKOR
18 VECKOR Om du vill får du nu gå på en ultraljudsundersökning. Då får ni se barnet på en bildskärm, men det syns inte särskilt tydligt. Barnmorskan mäter hur stort barnet är.
Hen tittar så att allt ser bra ut. Det står mer om ultraljud på sidan 48. Fostret är nu 16 centimeter och väger 150 gram.
20 VECKOR
20 VECKOR Nu har halva graviditeten gått. Du börjar känna när barnet rör sig i magen. Det känns som att det “kurrar” eller fladdrar. Sedan blir det mer som att barnet knuffar.
Barnmorskan kan lyssna på barnets hjärtslag med en tratt eller med ultraljud. Barnets hjärta slår nästan dubbelt så fort som ditt. Barnet är 20 centimeter och väger 300 gram. Det har blivit dubbelt så tungt på bara två veckor.
22 VECKOR
22 VECKOR Det blir lättare att känna när barnet rör sig i magen. Barnet är 22 centimeter och väger 450 gram.
24 VECKOR
24 VECKOR Du kan känna att livmodern drar ihop sig ibland. Livmodern tränar inför förlossningen. Det är helt normalt. Du är ofta svullen i kroppen.
Om du har svullna ben och fötter kan du använda stödstrumpor. Det gör att vätska lättare pumpas upp från fötterna. Man kan också bli svullen och täppt i näsan. Det finns tyvärr inget man kan göra àt det, det hjälper inte med nässpray.
Nu strâcker barnet ut sig mer och mer i magen. Hjärnan mognar. Fettlagret under huden ökar. Håret börjar växa.
Om barnet föds nu kan det överleva. Men det kommer att behöva mycket vård och kan få skador av att födas för tidigt. Barnet är 30 centimeter och väger 600 till 700 gram.
26 VECKOR
26 VECKOR När magen växer tänjs huden ut. Många får strimmor i huden. De bleknar när huden drar ihop sig igen, efter att barnet är fött.
Du kan märka när barnet är vaket och när det sover. Barnet är 33 centimeter och väger 800 till 900 gram.
28 VECKOR
28 VECKOR Barnets lungor utvecklas. Barnet tar in lite fostervatten i lungorna och pressar ut det igen. Barnet tränar på att andas. Om barnet skulle födas nu har det stora chanser att överleva och må bra. Barnet är 36 centimeter och väger 1,1 kilo.
30 VECKOR
30 VECKOR Många kvinnor får ont i ryggen. Barnet tar mer och mer plats, men kan fortfarande vända på sig i din mage.
Barnet kan reagera på musik. Hjärnan växer och utvecklas. Barnet är 39 centimeter och väger 1,6 kilo.
32 VECKOR
32 VECKOR Din kropp kan kännas tung, men det är ändå bra att röra på sig. Det är också viktigt att vila. Barnet växer mycket. Barnets muskler blir starkare och det kan sparka tydligare. Naglarna växer ut. Barnet är 42 centimeter långt och väger 1,8 kilo.
LÄSA HAR irriterad tarm syndrom