förlossning smärta och smärtlindring-andning och avslappning

förlossning smärta När förlossningen börjar gör sammandragningarna ont. Vi kallar dem värkar. Värken börjar oftast i nedre delen av ryggen och i nedre delen av magen. Den känns också i höfterna och ljumskarna. Ibland kan värken kännas ner i benen.

Hur ont det gör beror på hur snabbt livmoderhalsen öppnar sig. Hur man upplever smärta är olika. Det beror inte bara på hur ont det gör, utan också på hur man mår i övrigt.

Det är bra att veta mycket om förlossningen. Kunskap gör att man kan känna sig lugnare. Förlossningssmärta beror på att livmodern arbetar hårt. Det är en smärta som ger något bra, att barnet föds.

Det blir också många pauser från smärtan mellan värkarna, Och den tar ju slut efter ett tag.

När livmoderhalsen har vidgat sig och barnets huvud har kommit ner så ändras smärtan. Värken byts ut mot känslan av att vilja krysta när värkarna kommer.

 förlossning smärta och smärtlindring-andning och avslappning
förlossning smärta och smärtlindring-andning och avslappning

smärtlindring förlossning

Du som föder väljer själv smärtlindring. Barnmorskan hjälper dig att välja den smärtlindring som passar bäst. Även om du har tänkt ut hur du vill ha det kan det ändras under förlossningen. Därför är det bra att vara öppen för att ändra dina planer.

Förlossningssmärtan pågår inte hela tiden utan kommer och går med värkarna. Om du vet vad som händer under förlossningen och har tränat avslappning så har du en bra start. Många kvinnor har bra hjälp av smärtlindring utan läkemedel.

RÖRELSE, ANDNING OCH AVSLAPPNING

Det är bra att du rör på dig och är uppe. Att sitta eller halvsitta är bättre än att ligga. Den som följer med kan stödja och hjälpa dig att ändra ställning.

smärtlindring förlossning

• Massage, dusch och bad ger avslappning som minskar smärtan.

• TENS, en apparat som ger svag elektrisk ström som kan lindra smärta. TENS kan påbörjas i hemmet.

• Lustgas ger viss smärtlindring.

• Ryggbedövningar, EDA och spinalbedövning, ger bra smärtlindring men kan dämpa värkarna.

• Livmoderhalsbedövning, PCB, kan ges under öppningsskedet men kan påverka barnets hjärtslag.

• Bäckenbottenbedövning, PDB, kan ges inför krystningen.

Saccosäckar är bra som stol eller kudde. Att arbeta med andningen under förlossningen är mycket bra. Det kallas profylaxandning. Det går till så här:

• Du tänker på andningen när värken kommer. Då tänker du inte lika starkt på smärtan.

• Du andas in genom näsan och ut genom munnen under värken.

• Du ökar din andningstakt när smärtan bli starkare.

• När värken försvinner andas du långsamt och normalt igen.

Andra sätt att slappna av:

• Dusch i varmt vatten.

• Bad i varmt vatten

. • Massage av rygg och nacke, mjuk beröring av mage och hud.

Lyssna på musik.
Det går oftast bra att ta med egen musik.

STERILA KVADDLAR

Sterila kvaddlar innebär att man sprutar in små mängder vatten under huden. Det gör väldigt ont i några sekunder. Sedan försvinner smärtan. Det får igång kroppens smärtlindring, endorfiner. Kvaddlarna kan ges vid flera tillfällen under hela förlossningen. Det är en effektiv metod som inte påverkar barnet.

VÄRME OCH KYLA

Både värme och kyla är gamla metoder. De ger smärtlindring och avslappning. Heta frottéhanddukar, värmedyna, vetekudde eller liknande kan läggas där det gör ont.

LUSTGAS

Lustgas består av syre och kväve. Man andas in gasen genom en mask kopplad till en slang. Det går att ändra styrkan på gasen. Man andas lugnt i masken.

Efter ett par andetag känner man sig berusad. Då minskar smärtan. Ungefär 8 av 10 kvinnor använder lustgas. Det är bra att börja öva sig på att använda lustgas innan värkarna blir för starka. Det kan vara obehagligt i början. Därför är det bra att testa flera gånger, så att man vänjer sig.

 förlossning smärta och smärtlindring-andning och avslappning
förlossning smärta och smärtlindring-andning och avslappning

Fördelar med lustgas

• Lätt att ta.

Försvinner snabbt ur kroppen.

• Páverkar inte barnet eller värkarbetet.

• Man styr själv hur man vill använda den. Nackdelar med lustgas

• Man kan bli yr och illamáende.
• Man kan fá problem med minnet, som sedan går över.
• Det kan vara obehagligt med masken.

Förutom att lustgasen minskar smärtan är den avslappnande. Barnmorskan visar hur du använder masken.

Det är bra att börja andas i masken precis i början av värken. Effekten kommer efter ett par andetag och håller i sig i ungefär en minut. När värken börjar försvinna är det viktigt att ta bort masken. Annars kan det bli för mycket effekt.

RYGGBEDÖVNING

Ryggbedövning fungerar bra. Det är också ganska krångligt. Det är en narkosläkare som lägger bedövningen. Först får du en lokalbedővning i huden. Sedan görs ett djupare stick in i ryggen.

Där sprutas ett bedövningsmedel in. Det blockerar nerverna i ryggraden. Då når inte smärtan från livmodern fram till hjärnan. När man är bedövad i ryggmärgen är man vaken och kan följa vad som händer.

LÄSA HAR Förlossningen blödning-förlossning när vattnet har gått