Sjukdomar under graviditeten Missfall – Diabetes

Sjukdomar under graviditeten
Här presenteras en del sjukdomar som man kan drabbas av under graviditeten.

Missfall

Ungefär 15 av 100 graviditeter slutar med missfall. Missfall före vecka 12 kallas för tidiga missfall. De brukar bero på att något har gått fel med fostrets utveckling.

Därför stöts fostret ut. Även om det är väldigt sorgligt så finns det inget du kan göra för att hindra det. Oftast är tidiga missfall kroppens sätt att avsluta en graviditet som inte kommer att fungera.

Ett missfall börjar ofta med blödningar. De kan vara mer eller mindre kraftiga. Det kan också göra ont. Om du i början av graviditeten får en ordentlig blödning så ska du kontakta barnmorskemottagningen eller en läkarmottagning.

Sjukdomar under graviditeten Missfall - Diabetes
Sjukdomar under graviditeten Missfall – Diabetes

Vid en undersökning kan man se om blödningen beror på missfall eller inte. Om det är en liten blödning som inte gör ont brukar det inte vara missfall.

Då behöver du inte kontakta barnmorskemottagningen. En del tidiga missfall sköter kroppen helt själv. Andra gånger kan man behöva göra en så kallad skrapning eller en medicinsk behandling för att avsluta missfallet.

Ett missfall kan vara en svår upplevelse. Du kan bli ledsen, trött och besviken. Ta hand om dig själv och försök få stöd från din familj eller vänner.

Efter ett missfall brukar det ta ungefär en månad innan mensen kommer tillbaka. Vid första mensen kan det blöda mer än vanligt. Men sedan brukar mensen följa det vanliga mönstret igen. Efter ett missfall kan du bli gravid igen.

När mensen är som vanligt har kroppen hämtat sig. Då kan man försöka på nytt. Missfall mellan vecka 13 och 22 kallas för sena missfall. De är mer sällsynta.

Sjukdomar under graviditeten Missfall – Diabetes

Föda för tidigt

En normal graviditet är mellan 37 och 42 veckor. Ungefär 5 av 100 barn föds före vecka 37. Från vecka 23-24 har barnet en viss chans att överleva.

För varje vecka ökar chansen att barnet är friskt. De barn som föds så här tidigt behöver intensivvård på sjukhus. Om barnet föds före vecka 34 så är lungorna inte helt fărdiga att börja andas.

Om man misstänker att barnet kommer att födas för tidigt kan mamman få kortison. Det är en medicin som får barnets lungor att mogna snabbare. Man vet inte alltid varför ett barn föds för tidigt.

En anledning kan vara infektioner. Att få barn för tidigt kan vara förvirrande. Man kanske inte alls är beredd. Även om barnet vårdas på sjukhus är det viktigt att ni föräldrar får vara nära barnet.

Högt blodtryck och havandeskapsförgiftning

Ungefăr 6 av 100 gravida får högt blodtryck. Om du får högt blodtryck kommer barnmorskan att kontrollera det ofta,

För att sänka blodtrycket är det viktigt att vila. Du kommer troligen att bli sjukskriven. Du kan också få blodtryckssänkande medel. Ibland kan man behöva läggas in på sjukhus.

Högt blodtryck kan vara ett första tecken på sjukdomen havandeskapsförgiftning. 2 av 100 gravida får havandeskapsförgiftning.

Då kan man få ont i huvudet, må illa, ha ont i magen och få flimmer för ögonen. När man har havandeskapsförgiftning fungerar inte moderkakan lika bra. Det kan göra så att barnet inte växer.

Havandeskapsförgiftning går inte att bota. Den går över när barnet föds. Därför brukar man ofta sätta igång förlossningen tidigare eller göra ett kejsarsnitt.

Diabetes

Om du sedan tidigare har diabetes är det viktigt med noggranna kontroller under hela graviditeten.

Behovet ay insulin förändras när du är gravid. Insulindosen måste därför anpassas. Om diabetes inte behandlas mår mamman och barnet dáligt. Det finns risk för sjukdomar och problem.

Sjukdomar under graviditeten Missfall - Diabetes
Sjukdomar under graviditeten Missfall – Diabetes

Vissa kvinnor som inte tidigare har haft diabetes kan få det när de är gravida. Det kallas för graviditetsdiabetes. Det beror på förändringar i behovet av insulin.

Det drabbar cirka 2 av 100 gravida. Graviditetsdiabetes visar sig genom att man har mer socker i blodet. För vissa personer räcker det med att äta annan mat än vanligt.

Andra behöver behandling med insulin. Oftast går graviditetsdiabetes över när barnet har fötts, men inte alltid.

blödningar gravid

Ibland kan man få blödningar under de första månaderna av graviditeten. Om det inte blöder så mycket och inte gör ont är det oftast ingen fara.

Om det kommer mycket blod och gör ont kan det betyda att man har missfall . Om man får blödningar efter vecka 12-13 så kan det vara ett tecken på ett sent missfall.

Det kan också betyda att förlossningen börjar. En annan orsak kan vara att det blöder från moderkakan.

Barnet växer för mycket eller för lite

Från mitten av graviditeten mäter barnmorskan hur mycket barnet växer. Det gör hon genom att mäta magen med ett måttband.

Måtten skrivs ini ett diagram. Då kan man följa hur Om magen växer mer än vanligt kan det bero på för mycket fostervatten, att barnet är ovanligt stort eller att det är tvillingar.

magen växer. Om magen växer mindre än vanligt kan det vara för att barnet inte växer som det ska.

Det kan bero på:

• Att moderkakan inte fungerar bra. Det är ju från moderkakan som barnet får sin näring.

Havandeskapsförgiftning

. Att mamman röker.
Det kan göra att barnet växer fö

LÄSA HAR gravid – Barnet växer i magen vecka 5 till vecka 32