För att släppa in Sverige i Nato

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, stoppade all svensk krigsmaterielexport till Turkiet efter landets invasion av norra Syrien 2019.

Men en återupptagen svensk krigsmaterielexport ingår i Ankaras kravlista för att släppa in Sverige i Nato – och nyligen beviljade ISP ett nytt tillstånd.

När president Erdoğan nu åter låter bomba norra Syrien meddelar myndigheten att man följer händelseutvecklingen men att Sveriges Natoansökan ”i hög grad” stärker skälen för att tillåta export.

Under helgen har Turkiet gått till militärt angrepp mot väpnade kurdiska grupper i norra Syrien och Irak.

Tidigt på söndagen bekräftade Turkiet att man genomfört flyganfall mot militärbaser tillhörande Kurdistans arbetarparti (PKK) och Folkets försvarsenheter (YPG), som Ankara pekat ut som ansvariga för terrordådet i Istanbul den 13 november. Båda grupperna har förnekat inblandning i terrorattacken.

För att släppa in Sverige i Nato

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har avstått från att fördöma Turkiets offensiv. På söndagen sade han till Expressen att Sverige kommer att samråda med EU om synen på bombningarna.

Frågan om vapenexport överlät han till Inspektionen för strategiska produkter, ISP:

”Sverige säljer krigsmateriel till en rad länder, där Turkiet är ett land. Det är Inspektionen för strategiska produkter som ger tillstånd för svensk vapenexport. Vi har ett tydligt och ordnat system och det är ISP som fattar besluten.”

släppa in Sverige i Nato

På måndagen sade ministern vidare:

– Turkiet är en stat som har blivit utsatt för terrorangrepp och alla stater har ju rätt att försvara sig.

ISP: Natoansökan stärker skälen för export
Karl Evertsson, utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare ISP, skriver i ett mejl till Expressen, angående svensk export till Turkiet:

”I och med att det inte finns något vapenembargo mot Turkiet prövas ansökningar som inkommer till ISP från fall till fall. ISP följer händelseutvecklingen i Turkiet och andra mottagarländer utifrån möjlig påverkan på de utrikespolitiska aspekterna av helhetsbedömningen.”

Han hänvisar också till ISP:s uttalande tidigare i höst när myndigheten gett ett nytt tillstånd att exportera krigsmateriel till Turkiet.

”Sveriges ansökan om medlemskap i Nato stärker i hög grad de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater, däribland Turkiet.”

Karl Evertsson tillägger:

”ISP kommenterar i övrigt inte bedömningen av enskilda länder eller utfallet av eventuella ansökningar som kan inkomma till myndigheten.”

Stoppade exporten efter invasionen 2019
När Turkiet invaderat norra Syrien hösten 2019 reagerade Sverige, liksom flera andra EU-länder, skarpt. ISP återkallade alla tillstånd att exportera krigsmateriel till Turkiet.

Sedan dess har spelplanen kastats om.

Efter Rysslands invasion av Ukraina beslutade Sverige i våras att ansöka om medlemskap i Nato – men det visade sig snart att Natomedlemmen Turkiet hade en lång rad rad krav för att godkänna en svensk ansökan.

Ett av kraven var att Sverige hävde stoppet mot krigsmaterielexport till Turkiet, och i september meddelade alltså ISP att man utfärdat ett nytt tillstånd för följdleveranser av elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd till Turkiet

terror attack london 2005

terror attack london 2005 bombing

Har