Midsommar är en av sommarens största fester. Förr firades midsommarafton alltid den 23 juni. Nu firas midsommar alltid på en fredag, men datumet ändras mellan den 20 och 26 juni.
Då klär vi en midsommarstång med gröna blad och blommor och reser den på en äng. Barnen binder kransar med blad och blommor.
Barn och vuxna dansar danslekar kring midsommarstången. Ibland spelar musikanter i folkdräkt dragspel och fiol till. På midsommar äter vi gärna olika sorters sill, färskpotatis, gräddfil och hackad gräslök.
En tårta gjord av matjessill är också gott. Till maten dricker en del snaps och sjunger kanske en snapsvisa. Till efterrätt vill många äta svenska jordgubbar och glass.
Tre små gummor Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora. Tre små gummor skulle gå en gång till marknaden uti Nora. Vi ska ha roligt, sa’ gummorna de små.
Vi ska har roligt, det kan ni väl förstå. Åka karusell, äta karamell och fröjdas hela dagen uti Nora.
Sommarsolståndet
Vid midsommar firar vi sommarsolståndet. På norra halvklotet där Sverige ligger står solen högst upp på himlavalvet under midsommar och ger långa dagar och korta nätter. Det är ljust nästan hela dygnet.
Midsommarnatten
Förr trodde folk att midsommarnatten var full av magi, att de kunde se in i framtiden. På midsommarkvällen kan du plocka sju eller nio olika sorters blommor.
Lägg dem sedan under din kudde och dröm om vem som blir din käresta. Många sätter en krans av löv och blommor på huvudet den här dagen.
Victoriadagen
Svenska kronprinsessan Victoria fyller år den 14 juli. Den dagen hissar vi flaggan till hennes ära.
På sommaren brukar hon vara i familjens sommarhus Solliden på öland. Teve visar ett program därifrån med sång och musik. Victoria delar då ut ett pris till en duktig svensk idrottsperson.
Kräftskiva
I augusti är det tid för att äta kräftor. Förr fick vi inte fiska kräftor förrän vid kräftpremiären i början av augusti Nu kan vi fiska och äta kräftor året runt. Nu finns det inte sådana regler.
En del fångar sina egna kräftor. Det är bäst att fiska på natten då kräftorna är vakna och rör på sig. Kräftor ska koka i vatten med mycket salt, lite socker och många dillkronor.
Då blir de röda och får sin speciella smak. Många har en kräftskiva i augusti. Då hänger lyktor och glada mångubbar i papper över bordet. Till kräftorna är det gott att servera bröd, ost och kanske öl och snaps. Även en paj med Västerbottenost passar bra, recept
LÄSA HAR firar – Påsken och Palmsöndagenn