Fira året runt Annandagen – fira Julafton och Juldagen

Julafton

Vi firar julafton till minne av Jesus födelse. Bibeln berättar att jungfru Maria och Josef kom till staden Betlehem i Palestina på kvällen.

Det var fullt på alla härbärgen och hotell så de fick sova i ett stall. På natten till juldagen födde Maria det lilla Jesusbarnet.

I kyrkan och hemma hos många finns en julkrubba med små figurer som visar Jesus födelse. Psalmen Stilla natt, heliga natt berättar också om Jesus födelse.

Stilla natt

Psalm 114 Stilla natt, heliga natt! Allt är frid, stjärnan blid. Skiner på barnet i stallets strå. Och de vakande fromma tvä. Kristus till jorden är kommen. Oss är en frälsare född.

Stora stund, heliga stund! Änglars här slår sin rund. Kring de vaktande herdars hjord. Rymden ljuder av glädjens ord. Kristus till jorden är kommen. Eder är frälsaren född. Stilla natt, heliga natt! Mörkret flyr, dagen gryr.

Räddningstimman för världen slår. Nu begynner vårt jubelår. Kristus till jorden är kommen. Oss är en frålsare född.

Fira året runt Annandagen  - fira Julafton och Juldagen
Fira året runt Annandagen – fira Julafton och Juldagen

Julklappar

I Sverige är julafton den viktigaste dagen för allt julfirande. Släkt och vänner samlas och äter god mat och ger varandra julpresenter – julklappar.

Att det heter klappar tror man kommer från att ungdomar förr kastade in skämtsamma gåvor i husen hos varandra. Men först bankade eller »klappade« de på dörren,

På julklapparna kan det stå rimmade verser som nästan talar om vad som finns i paketen.

I mânga hem lägger man alla julklappar under den fint pyntade granen. Hos andra familjer kommer jultomten med julklapparna i en stor säck.

Julbordet

På matbordet finns ofta många rätter att välja på. Där står julskinka med senap, köttbullar, olika sorters sill, rödkålssallad, Janssons frestelse, som är en potatisgratäng med ansjovis i, lax och lutfisk med vit sås och gröna ärter.

Dryckerna är julöl, mumma, snaps eller must. Vi höjer glasen och sjunger dryckesvisor, till exempel Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!


. Många börjar måltiden med dopp i grytan. En bit bröd doppas i buljongen som skinkan är kokad i. Därför kallas julafton även för dopparedan. Under julen vill många äta risgrynsgröt.

I gröten ligger ofta en skållad mandel. Den som får mandeln kommer att gifta sig under nästa år, sägs det. Förr trodde folk att det bodde en liten tomte på gården. Det var viktigt att vara vän med honom.

Om de inte tog hand om sin tomte kunde han ställa till oreda på gården. Därför ställde de ut en skål med gröt i juletid.

Efter det stora julbordet med all julmat är det gott att mumsa på olika nötter, torkade frukter, tomtar och grisar av mandelmassa, knäck och chokladgodis.

Fira året runt Annandagen  - fira Julafton och Juldagen
Fira året runt Annandagen – fira Julafton och Juldagen

Juldagen

På juldagen öppnar kyrkorna extra tidigt för de som vill vara med på högmässan. Det kallas för att gå i julottan. Förr i tiden åkte folk häst och släde till kyrkan.

I händerna höll de facklor som lyste i mörkret. Hästen hade bjällror som klingade vackert. Framme vid kyrkan slängde folk sina facklor i en hög, och det blev ett stort eldbål framför kyrktrappan.

Efter högmässan tävlade de om vem som först kom hem till sin gård. Vinnaren skulle få den bästa skörden under året som kom. På juldagen är det vanligt att träffa familj och släkt. Ibland firar vi jul i flera dagar, hos olika släktingar.

Andra har inte släkt eller vänner, och många är hemlösa. Flera kyrkor bjuder in de som vill komma och fira jul tillsammans med andra.

Annandagen

Annandagen, dagen efter juldagen, är en helgdag då de flesta är lediga från sina arbeten. Då brukar många ta det lugnt och bara vila.

LÄSA HAR Svenska livet- Svennarnas konung