svenska livet Renlig-Svenska färger-Svenska och döden

Svennelivet Renlig : När du lämnar ditt barn på dagis eller går till tandläkaren möter du den så kallade skogränsen.

Det är ett slags osynlig mur som man aldrig får gå över. I alla fall inte med skorna på fötterna. På platser som sjukhus kan det finnas blå plastskydd med resårband. Det är inte duschmössor, utan du ska trä dem på dina skor. Oavsett om du bär Ecco- eller Prada-skor.

Tanken är att golvet ska skyddas från smuts. Men skoskydden gör även människor lika. Med blå plastskydd på skorna är det svårt att skilja fattig från rik. Tänk på! Kom ihåg att ta av skoskydden när du går ut!

svenska livet Renlig-Svenska färger-Svenska och döden

Svenne står i kö

Den som kommer först till något ska också få det. Ingen har rätt att tränga sig. Först till kvarn får först mala, är ett svenskt ordspråk.

Nu finns det inte så många kvarnar längre, men tanken med att ställa sig i perfekta köer finns kvar. Att gå före i kön är något av det värsta man kan göra. Vill du stå i rulltrappan är det höger sida som gäller.

Svenska färger

Nationalfärgen är Falu rödfärg. Ser ut så här: Falu rödfärg ser du överallt på stugorna och ladugårdarna i landet. Färgen tillverkas av pigment från Falu koppargruva. Färgen är sedan ett par hundra år den vanligaste på trähus, särskilt ute i landet.

Blondiner ser ut så här: Det finns flera sorters brunt hår: ljusbrunt, mörkbrunt, kastanj och så vidare. Men blont hår är blont. Blonderat hår med svarta rötter är det inte. Vill du se en äkta blondin: Hyr filmen om Emil i Lönneberga.

svenska livet Renlig-Svenska färger-Svenska och döden

Svennen och döden

Svenskar pratar aldrig om döden. Men de tänker på den hela tiden. Om du har sett Ingmar Bergmans filmer vet du att Döööden aldrig är långt borta. Ändå kommer den som en chock varje gång. Svennarna har organiserat livet så perfekt, och så kommer Döööden och förstör allt! Men se det från den ljusa sidan: Begravningar är ett tillfälle då den stele svensken kan låta känslorna välla fram. Då gråter alla en skvätt för den som är död, och säger att hon eller han har gått bort. Att verkligen dö känns lite överdrivet. Efteråt är de flesta lättade. De pratar om goda minnen av den döde vid begravningsfikat. Till sist skiljs man åt med ett: – Vi ses på nästa begravning!

Hur länge lever svensken?

Svenskar lever ovanligt länge, medelsvensken blir 81 år gammal. Svenska kvinnor lever längre än männen, och blir i snitt 84 år. Männen blir 80 år.

Keltiskt historia – Keltiskt vardagsliv