firar – Påsken och Palmsöndagen- Skärtorsdagen

Påsken är framför allt en kristen och kyrklig högtid. Under påsken tänker vi på Jesus lidande, död och uppståndelse.

Påsken är både en tid för lugn och stillhet och en tid för glädje och fest. I Sverige tänker vi mest på glädjen och festen. Under påsken kommer solen och värmen tillbaka. Det vill vi gärna fira.

firar - Påsken och Palmsöndagen- Skärtorsdagen
firar – Påsken och Palmsöndagen- Skärtorsdagen

Palmsöndagen

Påsken börjar med palmsöndagen, den dagen som Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Folket hyllade honom genom att lägga ner palmblad framför honom. I Sverige finns inga palmer.

Istället tar vi in björk- och videkvistar, som slår ut sina blad och videkissar inomhus. På påskriset sätter vi gärna fast färgglada fjädrar och fina hängen. Tulpaner är en populär blomma till påsken.

Buketten med tulpaner blir extra fin om du sticker ner blåbärsris i vasen. Linda gärna ett fint band runt stjälkarna eller vasen.

Dymmelonsdagen

Dymmelonsdagen är den dag då Judas förrådde Jesus. Förr skulle alla vara stilla denna dag. Folk viskade och arbetade inte.

Kläppen på kyrkklockan blev lindad med trasor för att dämpa ljudet. Dymmel kommer från ordet dymb som betyder stum. Ljudet från klockorna lät stumt och dovt.

Skärtorsdagen

Förr trodde folk att häxor flög till Blåkulla och dansade med djävulen natten till skärtorsdagen. De stängde fönster, dörrar och spjäll i skorstenen. Då kunde häxorna inte komma in och ta saker som de skulle rida på till Blåkulla.

På skärtorsdagen eller påskafton klär många barn ut sig till häxor eller påskkäringar. De har liten sjal på huvudet, färgglada kläder och de bär på en kvast och en kaffekanna.

I kaffekannan samlar de in godis från sina grannar. Barnen lämnar ofta små kort som de målat själva och skrivit GLAD PÅSK på.

Långfredagen

Det var på långfredagen som Jesus korsfästes. Förr i tiden var detta en dag som skulle vara lugn och tyst. Folk klädde sig i svart.

De fick inte roa sig. Bio, restauranger och teatrar var stängda. Nuförtiden är det en helgdag då de flesta är lediga från arbetet.

Påskafton

I Sverige är påskafton den stora firardagen. Vi firar med att träffa släkt och vänner och äta mycket och god mat. På påsken äter vi ägg målade i glada färger och mönster.

Sill, varmrökt lax och Janssons frestelse är också typiska rätter på påskbordet. Till det dricker vi gärna påskmust, öl och snaps.

För andra är påskdagen den viktigaste dagen. På morgonen steg Jesus upp från de döda, säger Bibeln. Folk är glada och de som har fastat får äta.

Ägg

Äggen är en viktig del av påsken. De är en symbol för livet till minne av Jesus återuppståndelse från de döda.

I många hem målar vi äggen innan vi äter upp dem. Vi skickar påskkort med ägg och kycklingar på till släkt och vänner. Barnen får godis i fina pappaskar, formade som ägg.

En rolig lek är att gömma påskäggen och låta barnen springa och leta efter dem. Ägg är också fint att pynta med. Läs på sidan 85 hur du gör ett fint äggpynt. Äggen kan också användas till lek, till exempel äggpickning. Två personer håller varsitt kokt ägg i handen.

De pickar eller bankar ägget mot den andres. Personen som efteråt har ett helt ägg har vunnit.

LÄSA HAR Sveriges nationaldag