Bra Fakta om brunbjörn – vart bor björnar i sverige

När det är som kallast ute föder björnhonan sina ungar. Björnens ungar är små när de föds. De har ungefär samma storlek som ett marsvin. Honan föder ungarna i idet, när hon själv ligger i dvala.

Ja, helt borta är hon inte, hon är vaken hela vintern men hjärtslagen är mycket långsamma, och hon varken äter, bajsar eller dricker under tiden i idet.

När de vuxna björnarna lämnar idet är de hung- riga, de har ju inte ätit på hela vintern. Ungarna har spring i benen, de är de enda som har ätit i idet. De gillar att brottas och blir mer och mer aktiva i idet ju äldre de blir.

Bra Fakta om brunbjörn - vart bor björnar i sverige
Bra Fakta om brunbjörn – vart bor björnar i sverige

Björnen är en allätare. På våren äter den stora mängder myror och myrlarver som innehåller mycket proteiner och senare på säsongen allt- mer bär för att bygga upp ett fettlager inför vintern i idet. Björnar äter även rötter, gräs och andra växter.

Men den kan också döda både ren och älg till middag. Det är mycket ovanligt att en björn skadar en människa, men det händer. I Sverige har två människor blivit dödade av björn de senaste hundra åren men flera har blivit allvarligt skadade. Det sker olyckor i snitt 1-2 gånger per år, men det är ovanligt med livshotande skador.

Oftast är det jägare som kommit nära en björn. Eftersom björnen framför allt är nattaktiv och mycket skygg är det sällan man ens får den. Men helt klart ska man passa sig för att komma mellan en mamma och hennes ungar, för det kan bli farligt.

syn på Björnarna lever i hemområden, som till skillnad från revir inte försvaras mot inkräktare. Flera individer kan boi samma område, även flera hanar, men de håller inte ihop och ses inte tillsammans. En familjegrupp består av en hona med sina ungar. De flesta av honorna i ett område är släkt med varandra, och om de stöter på varan- drasă möts de utan bråk.

De känner starka familjeband med varandra. Hanarna däremot lever oftast ensamma. Bara under parningstiden, i slutet av maj till mitten av juli, söker de upp en hona. Honan ser till att para sig med flera ha- nar.

På så sätt kan hon försäkra sig om att hanen inte dödar hennes ungar. Det händer nämligen ibland att vuxna hanar dödar björnungar, för att deras mamma ska komma i brunst så han kan para sig med henne och få egna ungar. Men om han har parat sig med henne âret innan så vill han inte riskera att döda sina egna ungar.

Ungarna föds mitt i vintern och bor i idet i två eller tre månader med sin mamma innan det är dags att lämna idet i april-maj. Sen följer de sin mamma i ett till två år, innan det är dags för henne att para sig och föda upp nästa kull.

Ungarna blir könsmogna när de är fyra år. Honorna håller sig kvari närheten av sin mamma medan hanarna kan vandra långt från området där de föddes, för att hitta en hona att para sig med.

fakta om brunbjörn

Björnen är vårt största rovdjur. En hane kan väga över 300 kg och honan lite mindre. De har stora tassar med krafti- ga klor, ett kraftigt kranium och stora tänder. Så det är egentligen märkligt att mötena mellan människa och björn inte slutar värre än vad de gör!

Brunbjörnen har jagats så hårt att den nästan utrotades. Därför blev björnen nästan helt fridlyst i början av 1900-talet. På 1930-talet fanns bara 130 björnar i Sverige, sedan dess har antalet björnar stadigt ökat. Idag är Härjedalen ett av de björntätaste områdena i landet.

Vilda björnar finns framför allt i norra och mellersta Sverige. På vissa ställen arran- geras björnsafari. Är du intresserad av det så googla på det! Många djurparker har björnar (t.ex. Orsa björnklitt, Skansen, Koimården, Lycksele, Junsele, Järvzoo och Borās djurpark).

Har https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_bear

isbjörn sverige-fakta om Isbjörn

fakta om Isbjörn