Bra fakta om Ekoxen-sveriges landskapsdjur Ekoxen

Ekoxen är en imponerande insekt med ett väldigt intressant liv. Den är en jätte bland skalbaggar – Europas största! Det är hanen som är mest imponerande med sina enorma käftar.

Och de behövs verkligen när hanarna slåss om honorna. Eko xen lever flera år under marken och när den tar sig upp ovan jord har den bara några veckor kvar att leva.

Eko xen trivs i Blekinges stora ckskogar. Den finns i andra områden också, framför allt i syd- östra Sverige, inklusive Oland, och den kan på- träffas ända upp till Mälardalen. Ekoxen finns bara i varma områden och trivs framför allt i öppna skogar.

En vuxen hane kan bli omkring nio cm lång. Han har enorma käkar, till skillnad från honan som dessutom är mindre. Hon kan däremot bi- tas ordentligt med sina käkar, vilket inte hanen kan.

Bra fakta om Ekoxen-sveriges landskapsdjur Ekoxen - Stag beetle
Bra fakta om Ekoxen-sveriges landskapsdjur Ekoxen – Stag beetle

Kanske ett bra försvar mot för envisa friare? I midsommartid väntar honan på hanen i top- pen av en ek. Hon avger speciella doftämnen, feromoner, för att locka till sig honom.

Blir det konkurrens så slāss hanarna om honorna med hjälp av sina enorma käkar. Hanen kan till och med ställa sig upp på bakbenen och kasta iväg den svagare konkurrenten.

Det är mycket som står på spel och vinnaren har inte lång tid kvar att leva. Det tar 5-6 år innan ekoxen är fullvux- och som vuxen lever den bara några veckor! Någon månad efter parningen dör han, medan honan lever några veckor till. Să när man tänker på ekoxe să borde man egentligen tänka på en stor fet vit larv och inte en skalbagge!

Ekoxen behöver död ved för att överleva. Honan lägger ungefär 15-20 ägg i rötangripna eller multnande rötter och stubbar ner till en halv- meter under markytan, oftast stubbar från ek.

Agget är tre mm stort, och kläcks efter tre veckor. Den nykläckta larven är bara två mm läng och väger 0,02 gram. Den byter hud några gånger under tiden som larv. Den tuggar sig igenom multnande rötter och ved och växer sig fet. När larven har växt sig tillräckligt stor för att gå igenom hela förvandlingen till skalbagge, förpuppas den.

Storleken på kokongen varierar, honornas är mindre än hanarnas. En del säger att kokongen är stor som ett hönsägg, andra sä- ger gåsägg eller stor som en apelsin. Det beror naturligtvis på storleken på skalbaggen inuti.

Sent på hösten förpuppas larven inne i ko- kongen och blir till en vuxen skalbagge på sex veckor. Ekoxen stannar i kokongen till nästa år, och när marken har blivit tillräckligt varm gräver den sig ut.

Hanarna kommer upp ett par veckor innan honorna, eftersom deras kokonger inte ligger lika djupt som honornas. Runt midsom- martid är det tid för parning. Då har ekoxen levt flera år i marken, och har bara några veckor kvar av sitt liv.

fakta om Ekoxen

Ekoxen är fridlyst. Den har minskat i Sverige och Europa, men den är inte klassad som hotad. Tyvärr lämnas allt mìndre mängder död ved kvar i våra skogar. Det är antagligen den största orsaken till att ekoxen har minskat så dramatiskt i antal och utbredning de senaste hundra åren.

För att hjälpa ekoxen finns så kallade ekoxeodlingar i naturreservat i söd- ra Sverige. Där gräver man ner stora ekstubbar så att ekoxar kan lägga sina ägg i dem. Man kan också “odla” ekoxar i “ekoxekomposter”. De består av högar av flis och grenar som läggs runt en stubbe och täcks med nät för att skydda mot rovdjur.

I parningstiden runt midsommar hörs ekoxens brummande läte när den flyger i skymningen för att leta efter honor, ofta i samband med fullmåne eller nymåne. Som små helikoptrar flyger de omkring. Eftersom hanarnas käkar är så stora och tunga kan de bara flyga lodrätt!

Vill du se ekoxar så ska du ha tur och vara envis. Bäst chans är runt midsommar då de flyger! Du måste leta rätt på ett bra område med de rätta trädslagen i södra Sverige. De gillar gamla ekar. Öland är känt för sina ekoxar, de finns bland annat i Halltorps hage som är välkänt för sina stora gamla ekar och många olika skalbaggsarter. Men det finns många ställen där det finns gott om ek och andra lövträd i södra Sverige.

Har

https://en.wikipedia.org/wiki/Stag_beetle

Världens största fågel-hur kanSKILJA PÅ HANAR OCH HONOR sak

Världens största fågel

VAD ÄR SYMBIOS - LEVANDE VARELSER LEVA

VAD ÄR SYMBIOS