Fakta Laxen måste simma genom kraftiga forsar

Du kan väl namnen på Hallands fyra stora älvar? Vi ska äta Laxen , ni ska laga. Viskan, Ätran, Nissan, Lagan. De mynnar alla i Kattegatt. Här och i älvarna lever Hallands landskapsdjur: laxen. Laxen är ett helt otroligt intressant och märkligt djur! Den lever i saltvatten som vuxen, men fortplantar sig i sötvatten. Den kommer tillbaka för att leka i samma älv som den själv är född i – till och med till samma del av älven!

Romkornen kläcks i april-maj. I början lever laxynglen tätt intill botten för att hålla sig un- dan rovfiskar. Till en början lever de av alger, men vid midsommartid börjar ynglen äta annat, framför allt djurplankton. Allteftersom ynglen växer så kan de äta annat också: insekter, små kräftdjur och småfisk.

Fakta Laxen måste simma genom kraftiga forsar
Fakta Laxen måste simma genom kraftiga forsar

Laxen måste simma

Beroende på hur mycket mat som finns växer de i olika takt. När den är ett till fem år är den gammal nog för att lämna sitt första hem. Då kallas laxen för smolt och de flesta laxar – men inte alla! – börjar sin vand- ring mot havet. Som liten lever laxen ensam i ett litet område som den försvarar, men väl ute i havet lever den i stim, tillsammans med andra laxar.

För att klara av saltvatten förändras krop- pens organ, framför allt njurarna, och väl ute i havet lever laxen vidare som det rovdjur den är, och äter så mycket den bara kan – ju större den blir desto större fiskar kan den ta.

Efter ett par år till havs kan laxen väga 5-6 kg och ytterligare ett par år senare uppemot 15 kg. Olika individer spenderar olika läng tid till havs innan de återvänder till sin födelseplats för att leka.

Leken kallas den tid då de vuxna djuren parar sig. De flesta laxar är 2-4 år då de âter- vänder till sin älv för att leka. Då kallas de för blanklax. Aterigen måste laxen genomgå en kroppslig förändring för att klara förändringar i miljön. Kroppen blir mörkare och mer blågrön med röda områden.

Slemhinnan på kroppen tjocknar och hanarnas underkäkar växer ut och bildar ett kraftigt underbett för att imponera på honorna.

Underbettet hjälper också till vid slagsmål med andra hanar. Men han kan inte stänga munnen. Vandringen tillbaka till födelseplatsen är far- lig och strapatsrik. Laxen måste simma genom kraftiga forsar och vattenfall och under vand- ringen äter den ingenting.

Den kan hoppa upp- emot fyra meter för att forcera ett hinder! Vat- tenkraftverk har förstört många fina laxälvar, och därför har man numera byggt laxtrappor, som laxen kan använda sig av för att ta sig förbi kraftverken. När laxen leker så gräver honan några lekgropar på grunt vatten där hon lägger sina ägg (rom) uppemot två tusen ägg i varje grop!

Hanen besprutar äggen med sin mjölke för att befrukta dem samtidigt som hon lägger dem. Men, han måste se upp. Han får inte fokusera för mycket på honan. Han har konkurrens från både sto- ra och mycket små hanar. Några hanar vandrar inte ut till havet. De stannar kvar hemma, äter vad som finns men växer inte till så mycket. De är små, och blir könsmogna när de är 1,5 år och cirka 15 cm långa.

De kan inte klara ett slags- mål med en stor lax, så de har en annan strategi för att lyckas i leken. De väntar in en lek mellan två laxar, och smiter mellan paret under leken och sprider sin egen mjölke över rommen innan den stora laxhanen hinner göra sitt! Smart, va?! Sa slipper de den farliga och strapatsrika vand- ringen till och från havet. Till skillnad från exempelvis Stillahavslaxarna så kan vår Atlantlax överleva leken, och åter- komma för ytterligare en eller flera lekar.

Men efter leken är den i starkt nedsatt kondition, un- gefär hälften av dem dör efter leken, då de har förlorat för mycket energi och gått ner i vikt. Andra övervintrar i älven innan de återvänder till havet. Dessa laxar kallas vraklaxar. De vrak- laxar som når havet en andra gång ökar snabbt sin kondition och kan äterigen genomföra en lek. Då kan de väga 15-20 kg och vara 1-1,5 meter långa! Vissa riktigt stora laxar i havet sat- sar på att äta upp sig ordentligt och hoppar över leken, de kan väga uppemot 20-40 kg.

Under 1900-talet blev laxen nästan utrotad i Sverige, framför allt på grund av vattenkraft med dammar och turbiner samt ett alltför hårt fiske. På 1920-talet bedömdes Nissans lax- bestånd som utrotat. Men tack vare restaurering av lekvattenområden, kalkning av vattendrag och laxtrappor vid kraftverk har laxen ökat.

GENVÄGEN

Vissa akvarier har lax eller laxfiskar. Bäst att höra direkt med den som finns närmast dig. Men om du vill se lax så tycker jag att du ska besöka en laxälv, kanske där det finns en laxtrappa? Det är häftigt att se då de hoppar!

Varje år sätts smolt ut i de halländ- ska älvarna, för att hjälpa de vilda bestånden. Smolt är unga icke köns- mogna laxar. Innan utsättningen av smolt skärs fettfenan på bakryggen bort. Fisken klarar sig utmärkt utan fettfenan, den växer inte ut igen och därmed har man en viss kontroll över vilka laxar som är utsatta och vilka som är viltfödda. Smolt som märkts i Ätran och Lagan har återfunnits ända borta vid Grönlands västkust!

Har https://www.abba.se/hantverk-kvalitet/vara-ravaror/lax/

Gustaf Eriksons åkvagn originalet -Bra fakta bilar frön 1890

fakta bilar frön 1890

Bra fakta om NÄSTAN ALLA MYROR - INSEKTER I TRADGÅRDEN

INSEKTER I TRADGÅRDEN