Förlossningens öppningsskedet – utdrivningsskedet

Förlossningens olika faser Förlossningen kan delas in i tre olika delar: öppningsskedet, utdrivningsskedet och efterbördsskedet.

Förlossningens ÖPPNINGSSKEDET

Öppningsskedet kan ta lång tid. Värkarna betyder att din kropp arbetar. Det går ofta bra att vila mellan värkarna. Det är bra att vara uppe och röra på kroppen.

Du kan också sitta i en saccosäck, stå på knä eller halvsitta och vila en stund . Genom att slappna av får du mindre ont. Det är vanligt att vattnet går någon gång under öppningsskedet.

Så småningom blir värkarna starkare och kommer tätare. Det gör också ont längre ner i ljumskarna och höfterna.

Förlossningens öppningsskedet - utdrivningsskedet
Förlossningens öppningsskedet – utdrivningsskedet

Förlossningens UTDRIVNINGSSKEDET

När öppningsskedet övergår i nästa fas, utdrivningsskedet, kan värkarna vara väldigt starka och komma tätt.

Många tycker att det är den jobbigaste delen av förlossningen. Barnets huvud kommer längre och längre ner. När det passerar ett visst ställe i bäckenet kan man må illa. Det går över efter en stund.

Utdrivningsskedet kan börja när livmoderhalsen är helt öppen. Barnets huvud har kommit hela vägen ner till slidans mynning.

När värkarna kommer känner du att du vill krysta, trycka ut barnet. Krystningen hjälper barnet framåt. När barnet pressas fram töms barnets lungor på vatten. Barnet blir redo att komma ut och andas luft.

Du känner oftast när du ska ta i och slappna av. Barnmorskan hjälper dig. Det kan vara bra att det tar en stund för barnets huvud att komma ut. Då hinner slidan töja ut sig.

Förlossningens öppningsskedet - utdrivningsskedet
Förlossningens öppningsskedet – utdrivningsskedet

Risken för bristningar minskar. När barnets huvud är ute så glider axlarna och resten av kroppen ut. Den starka smärtan går över. Många känner sig trötta och utmattade.

Men rummet fylls av glädje nu är barnet här! Barnmorskan lägger barnet på mammans mage. Ni får för första gången möta ert barn. Nästan genast börjar barnet andas. Efter några minuter klipper man av navelsträngen.

Barnmorskan kontrollerar barnet. Hon tittar på andning, hjärtslag, färg och om musklerna är normalt spända. Det är också vanligt att barnmorskan tar ett blodprov från navelsträngen.

Barnet har en inbyggd sökreflex för att hitta bröstet. Det vill också söka kontakt med er. Anknytning betyder att barnet och föräldrarna kommer varandra nära.

Den är livsviktig för barnet. Ibland kan det dröja några dagar innan barnet och föräldrarna kan vara tillsammans. Till exempel kan barnet eller mamman vara för trött eller sjuk. Det är ingen fara, så länge anknytningen kommer igång senare.

Förlossningens EFTERBÖRDSSKEDET

En stund efter att barnet är fött så kommer moderkakan ut. Du behöver krysta ut den också. Ibland kan barnmorskan behöva trycka lite på magen.

Först när moderkakan är ute så är förlossningen klar. Om du har fått en bristning kan barnmorskan behöva sy ihop den. Du får bedövning. Stora bristningar sys av läkare.

Efter förlossningen får du eftervärkar. Det beror på att livmodern drar ihop sig. Det kan göra ganska ont. Barnet får ligga tätt intill dig, hud mot hud.

Om barnet vill amma är det bra. Livmodern drar ihop sig när barnet suger på bröstet. Då minskar blödningen. När allt är klart får ni vara tillsammans i lugn och ro med ert barn.

Senare ska barnet vägas och mätas, men det är ingen brådska. Barnet får en spruta med K-vitamin som är bra för blodet. När allt är klart får ni smörgåsar och något att dricka.

Mamman får hjälp med att gå och duscha. Det är viktigt att kissa efter förlossningen, då drar livmodern ihop sig bättre. Efter några timmar får man flytta från förlossningen till en så kallad eftervårdsenhet.

En del väljer att åka hem direkt. Det kan man göra efter sex timmar om allt har gått bra.

Förlossningens öppningsskedet - utdrivningsskedet
Förlossningens öppningsskedet – utdrivningsskedet

Kejsarsnitt

Mellan 15 och 20 av 100 förlossningar görs med kejsarsnitt. Ett kejsarsnitt kan vara akut eller planerat.

Akuta kejsarsnitt görs efter att förlossningen har startat. Planerade kejsarsnitt görs innan förlossningen har startat. Ungefär hälften av alla kejsarsnitt är akuta och hälften är planerade.

Hur går det till?

Innan operationen får du en bedövning i ryggen. Då kan du vara vaken när barnet kommer ut.

Anledningar till planerat kejsarsnitt

• Barnet ligger med stjärten nedát.

• Barnet växer inte som det ska.

• Mamman har någon sjukdom.

• Moderkakan ligger framför modermunnen.
• En tidigare förlossning har varit svår.
• Mamman är så rädd att det blir ett hinder

Anledningar till akut kojsarsnitt

•Förlossningen tar för lång tid. Värkarna är svaga,

• Barnet már inte bra av väirkarna.

• Det börjar blöda från moderkakan.

• Förlossningen innebär risk för mammans hälsa.

Du får en liten tunn slang i urinblåsan. En läkare opererar. Ett snitt skärs i huden, musklerna dras isär och sedan görs ett snitt i livmodern. Barnet lyfts ut, och sedan moderkakan.

Sedan sys livmodern och huden ihop igen. Pappan eller partnern kan vara med under operationen. När allt är klart behöver mamman övervakas tills bedövningen har släppt.

Det brukar ske på en uppvakningsavdelning. Det kan göra ont efter operationen. Du kan få smärtlindring. Med hjälp av personalen kan du amma, hålla och bära ditt barn.

lÄSA HAR förlossning smärta och smärtlindring

LÄSA HAR Förlossningen blödning-förlossning när vattnet har gått