Jorden är – eller snarare var tidigare – rik på råvaror som människan kan använda för att forma sitt liv och sin miljő. Vid sidan av förny- bara resurser (vatten, djur, växter) finns mate- rial som bara förekommer i begränsad omfatt- ning och minskar i takt med den växande konsumtionen. Fossila bränslen (råolja, kol och gas) är inte förnybara, inte heller malmer, salt och ädelstenar, som bildas under många miljoner
Asfalt
Asfalt eller petroleumbitumen, ibland kallat jordbeck, är en petroleumprodukt som förekommer natur- ligt eller produceras genom destillering.
Det har klibbig konsistens och är vattenavvisande. Långt innan man bör- jade pumpa upp olja systematiskt användes asfalt som tätnings- och byggnadsmaterial, till exempel för över 6 000 år sedan i Mesopotamien.
Stenkol och brunkol
Lagren av brunkol finns vanligen nära jordytan och kan därför brytas i dagbrott. Stenkolslagren ligger oftast djupt i jordens inre och måste brytas i underjordiska gruvor.
Olja och naturgas
Naturgas och råolja finns ofta i samma lager. Naturgasen ligger då ytli- gare än råoljan. Renodlade oljefält är betydligt mer sällsynta än rena naturgasfyndig- heter. Naturgas som erhålls när man utvinner råolja bränns numera inte upp, som förr i tiden, utan skiljs av och förädlas separat.
Torv är en viktig mellanprodukt på vägen mot kolet. Den består av döda växter och innehål- ler fortfarande höga halter av vatten och gaser.
Värt att veta
Rekordkandidat
Världens största oljeplattform är norska Sea Troll. Den står på havsbotten på 303 meters djup och är totalt 472 meter hög, d.v.s. 148 meter högre än Eiffeltornet i Paris.
Förråden
Alla prognoser om hur länge de fossila bräns- lena kommer att räcka till är osäkra. Det beror å ena sidan på hur många fyndigheter som är kända för tillfället, å andra sidan på den aktuella förbruk- ningen. Enligt en grov uppskatt- ning racker jordens fyndigheter av råolja i ytterligare cirka 42 år och av naturgas i 58 år. Stenkolen beräknas räcka ca 125 år och brunkolen i ca 285 år.
Alternativa energikällor
Ju mer energi mänskligheten förbrukar i takt med att de befintliga resurserna av fossila bränslen minskar, desto mer angeläget blir det att hitta alternativa energikällor. Överallt i värl- den sysslar forskare och ingenjörer med att ta fram nya energikällor – alltifrån bergvärme till tidvatten- energi eller sol-, vind- och vattenkraft. Andelen fossila bränslen i den totala glo- bala energiförbrukningen är fortfarande omkring 80 procent.
Brunkol och stenkol är så. kallade fossila bränslen. Under miljontals år pressas döda växtdelar samman så att vatten, syre och andra gaser elimineras. Halten av kol ökar grad- vis. Torv förvandlas till brunkol, och brunkol blir under ännu högre tryck stenkol.
Råolja och naturgas
finns i större och mindre fyndighe- ter under jord. Depåerna ligger i porösa bergartslager som påminner om tvättsvampar. I deras háligheter ansamlas ráolja och naturgas. Naturgasfyndigheter ligger ytligare än råoljefyndigheter, eftersom gas har lägre specifik vikt.
har https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5vara