Varför finns stress-fakta om stress

Varför finns stress? TRÄNING GÖR DIG LUGN Tänk dig att du är ute och går på en gata. Plötsligt skriker någon åt dig med arg röst.

Genast händer flera saker i kroppen. Hjärtat börjar slå snabbare. Du andas fortare. Musklerna spänns och hela kroppen gör sig beredd på att springa därifrån. Du blir alltså stressad.

Stress är kroppens sätt att reagera på fara. Nu är du beredd. Om någon rusar fram emot dig i det ögonblicket kan du reagera blixtsnabbt, tack vare stresspåslaget.

Varför finns stress- 5  fakta om stress
Varför finns stress- 5 fakta om stress

Man kan säga att stress är ett slags larm. Det är kroppens sätt att rädda livet på dig. Problemet är när stressen kommer trots att det inte finns någon riktig fara.

För att förklara det måste vi titta på vad som händer i kroppen när du blir stressad. Vad händer i kroppen vid stress? Nu ska jag berätta om saker inuti kroppen. Saker som du kanske inte ens vet att du har inuti dig.

Det ar flera krångliga namn, men det är inget du behöver komma ihåg. Kroppen har ett särskilt system för stress. Det ar samma system som många andra djur har.

Det börjar djupt inne i hjärnan i två små delar som heter amygdala. När någon skriker åt dig går larmet i amygdala. Amygdala väcker en annan del av hjärnan som heter hypotalamus.

Då skickar hypotalamus en signal till en annan del av hjärnan som heter hypofysen. Hypofysen släpper ut ett hormon som far i väg med blodet till binjurarna.

Binjurarna släpper då ut stresshormonet kortisol, som får hjärtat att slå snabbare och hårdare. Allt det här går väldigt snabbt. Det tar inte ens en sekund från att du hör skriket tills hjärtat börjar slå snabbare.

Alltså:

1 När någon skriker åt dig …
2 … går larmet i amygdala, som väcker…
3 ., hypotalamus, som skickar en signal till.
4.. hypofysen, som skickar en signal til…
5 , binjurarna, som släpper ut stresshormonet kortisol som får…
6 … hjärtat att slå snabbare så att…
7 … du snabbt kan fly eller slåss om det behövs.

Det är väldigt bra om det här systemet larmar när något farligt är på väg att hända. Problemet är att systemet larmar så fort vi känner oss hotade fast vi kanske inte är det.

Att hjärtat pumpar ut blod till musklerna är bra om vi behöver springa ifrån ett farligt djur. Men det är också jobbigt att få ett sådant stresspåslag.

I dag är det sällan vi behöver fly från något djur eller slåss för vårt liv. Det bara känns så. Det är alltså amygdala som sätter i gång stressen.

Men den gör mer än så. Det är inte bara så att larmet går och sedan stängs av. Stresshormonet kortisol får amygdala att skicka ut nya larm. Amygdala både sätter i gång stressen och blir själv uppstressad av den.

Kroppen blir alltså mer stressad av stress. Om stressystemet fortsätter att pumpa ut kortisol blir stressen till slut så hög att du får panik.

Panik är dåligt. Du tänker inte klart om du får panik. Om du står framför ett farligt djur är det viktigt att kunna tänka klart. Det bästa är om kroppen är beredd och hjärnan är lugn.