Varför vill hjärnan att du rör på dig

VI MÄNNISKOR ÄR likadana i dag som människorna för tjugo tusen år sedan. Både på insidan och på utsidan. En människa i dag har en likadan hjärna som en grottmänniska för tjugo tusen år sedan hade.

En hjärna som kan samma saker och behöver samma saker som då. Men under tjugo tusen år har vår värld blivit väldigt annorlunda.

Varför vill hjärnan att du rör på dig

Varför vill hjärnan att du rör på dig? Vad behövde en människa för tjugo tusen år sedan? Mat, det viktigaste var att kunna hitta mat.

På den tiden fanns det inga restauranger, inga mataffärer, inga kök med skafferi, kylskåp, ugn, spis och frys. Människorna fick hela tiden leta efter växter att äta och djur att jaga för att få kött.

Då var de tvungna att röra på sig mycket och tänka smart. Djuren var snabba och växterna svåra att hitta. Människors kroppar och hjärnor är gjorda för den verkligheten.

Både kroppen och hjärnan är gjorda för att vi ska gå omkring och leta mat hela tiden. Kroppen och hjärnan vill helt enkelt röra på sig.

Det är det som människan är bäst på. Och ju mer människan rör på sig, desto bättre mår hjärnan. Men i dag är det hur enkelt som helst att skaffa mat. Det är bara att gå till kylskåpet. Är det tomt där finns det mataffärer nästan överallt.

Skulle man vara för lat för att gå ut kan man beställa hem pizza. Vi behöver inte röra på oss alls om vi inte vill. Men hjärnan och kroppen vill inte vara stilla. De vill fortfarande röra på sig, trots att det inte längre behövs för att vi ska överleva. Vi är gjorda för rörelse.

Vi behöver inte längre jaga för att skaffa mat, som människorna för tjugo tusen år sedan. Men hjärnan fungerar fortfarande bäst om vi lever mer som de gjorde. och rör på oss mer.

beroende en sjukdom-Gärna behandling men först diagnos

beroende en sjukdom