Nätpytonormen lever i regnskogen i sydöstra Asien. Den kan bli 10 meter lång och är jordens längsta orm. Nätpyton ormen har fått sitt namn av att den har ett mönster som ser ut som ett nät i olika bruna färger på kroppen. Det gör att den smälter in i omgivningen och är svår att upptäcka.
Pyton ormar är inga giftormar. De kväver sitt byte genom att hastigt ringla sig runt det och krama ihjäl det. De sväljer sedan bytet helt, alltid med bytets huvud först. Eftersom pyton ormar kan tänja ut sitt gap kan de ta stora byten som det tar flera veckor för dem att smälta.
De behöver inte äta ofta och kan vara utan mat i flera månader. Pyton ormar jagar genom att ligga i bakhåll och vänta på sitt byte, och de jagar främst på natten. De har värmekänsliga gropar på nosen som hjälper dem att känna när ett byte närmar sig.
Pytonorm Föda
Pyton ormar äter mest gnagare av olika slag. De är bra på att klättra i träd och äter också fåglar och apor. Stora pyton ormar äter även antiloper och vildsvin.
Ormar som lever nära byar tar också tamdjur som ankor, höns, får, getter och till och med hundar och katter.
Pytonorm Ungar
Honan kan lägga upp till 100 ägg som hon håller varma genom att ringla sig runt dem och “ruva” dem. Aggen som har mjuka skal pickas sönder av ungarna med hjälp av en liten äggtand på nosen. Så snart ungarna är födda får de klara sig själva.
Pytonorm Fiender
Det värsta hotet mot pyton ormen är människans handel med både ormen och dess skinn. I vissa länder äter man även ormens kött.
fakat om Pytonorm
• Vikt: över 100 kg
Längd: 9-10 m
En nätpyton orm kan bli 40 år.
• Nätpyton ormen trivs i vatten och är bra på att simma.
• Ormen Kaa som räddar Mowgli i “Djungelboken” är en nätpyton orm.
Vet du att
nätpyton ormen är jordens längsta orm och den näst tyngsta. Anakondan är den tyngsta.
LÄSA HAR PÅ SAK