10 fakta om igelkott – igelkott husdjur Sverige

Igelkotten är ett av världens äldsta nu levande däggdjur. Igelkottar har funnits i 65 miljoner år! Bara det gör den spännande och ovanlig. Den är ett lite märkligt djur, med alla taggarna på ryggen. Den har ungefär 6000 taggar.

De är ombildade rygghår som är bra skydd mot fiender. När den är i fara rullar den ihop sig till ett litet klot och skyddas av sina taggar.

Igel kotten kan bli över tio år gammal. Precis som brunbjörnen och människan är igel kotten hälgångare och sätter hela fotens undersida mot marken, inklusive hälen.

Den har en lång och rörlig nos, ett mycket gott luktsinne – och fötternas undersida är väldigt mjuka! Ett vuxet djur väger mellan 0,5 och 1,5 kg. Vikten varierar stort under året, de måste äta upp sig ordentligt för att klara vintern, och efter vinterdvalan väger de som minst.

Bra fakta om igelkott  - igelkott husdjur sverige
Bra fakta om igelkott – igelkott husdjur sverige

Säom tillfälle kan de äta kopiöst mycket. Oftast rör den sig längs kanter av trädgårdar och åkrar på kvällar och nätter, den undviker att gå ut på öppna ytor, speciellt i områden med många grävlingar. Den finns också i skogen,

men det verkar som om trädgårdar och parker ändä är favoritplatsen för igel kotten under som- marhalvåret. Kanske är det här som det finns mest varierat med mat? Den äter allt möjligt: insekter, daggmaskar, sniglar, småkryp, småfăg lar, möss, sorkar, făgelägg och fågelungar. Den kan också äta stora mängder bin. Dessutom är igel kotten asätare.

Under framför allt maj och juni är igel kottens parningstid. Då är igel kottarna som mest aktiva och rör sig över stora områdeni jakt på lämpliga partners. Hanarna har extra bråttom och går många kilometer för att leta efter intressanta honor.

När han har hittat en hona går han runt henne i cirklar och ger ifrån sig högljudda fnysanden. Då och då knuffar han till henne. De kan hålla på så i timmar innan de parar sig  om inte en annan hane kommer och stör!

Då kan det bli en liten fajt, tills den ene hanen blir bortjagad. Ungarna föds en månad efter parningen. Det är oftast omkring fem ungar i en kull. Deras taggar är geléartade och ligger tätt intill huden när de föds, men hårdnar efter ett par timmar.

Hanen kan då vara långt borta, paret håller bara ihop några timmar i samband med parningen. Honan ger di till sina ungar i ungefär sex veck- or, men efter tre veckor kan ungarna börja äta vanlig föda också.

Ungarna är helt självständiga när de är knappt två månader gamla, och köns- mogna vid nio månaders ålder. De får max en kull om året.

Igel kotten försvarar inget revir, men undviker andra igel kottar – den vill helst vara ensam. Om dagarna ligger igel kotten och sover, ibland helt öppet. Den har många olika bon som den alternerar mellan, oftast omkring tio stycken.

Och trots att den är să liten kan den gã långa sträckor varje natt. Tre kilometer under en natt är normalt för en igel kott. På hösten går den i dvala. När det börjar bli dags bygger den sitt vinterbo, oftast i skogen men även i komposter. Den gräver ut ett “rum” som den klär med mossa och löv.

Väggarna är tjockare och hela boet mer välbyggt än som marbona och här inne i boet är det nästan alltid plusgrader. Igel kotten hibernerar, det innebär att kropps-

temperaturen går ner till endast några grader och kroppen går på sparlåga för att hushålla med energi. Hjärtat slår långsammare och andningen är långsam.

Men om vintern blir för kall och för lång så dör igelkotten. Därför finns det inga igelkottar långt upp i norra Sverige eller i de nordvästliga delarna.

Fakta om Igelkotten 

Mycket tyder på att igelkotten minskar i landet. Man vet inte varför men det finns flera teorier: Igelkotten är känslig för olika bekämpningsmedel som vi människor använder, som råttgift, myr- gift och insektsmedel. Ett annat problem för igelkotten är snigelgift som läggs ut i trädgårdarna. Man ska tänka sig för flera gånger innan man lägger ut giftpellets i trädgården. Engelska studier har visat att igelkottar äter av giftpellets, och även förgiftade sniglar och sedan blir de sjuka och dör.

Om du har en damm se då till att det finns en liten “brygga” så att djur som ofrivilligt hamnar i vattnet kan ta sig upp. i trädgården, Det kan räcka med att sticka ner en bräda som de kan ta sig upp på.

Igelkott finns i södra och mellersta Sverige och längs kusten norrut. Den är ganska vanlig på Gotland. Den trivs i städer och villaområden. Hör dig för där du bor om någon har sett en igelkott. Igelkotten är aktiv på natten, så ge dig ut med ficklampa på kvällen eller tidig natt och leta

Igelkottar är fridlysta så du får inte röra, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada dem. Det händer att människor vill flytta igelkottar från städer till landet, men det är ingen bra idé. För att få göra det måste du ha tillstånd från länsstyrelsen.

Har https://sv.wikipedia.org/wiki/Igelkott

Röd babian - fakta om babian

fakta om babian

Tvåpucklig kamel i öknar - fakta om Kamel Tvåpucklig

fakta om Kamel Tvåpucklig