7 fakta om Getingar – INSEKTER I TRADGÅRDEN

INSEKTER I TRADGÅRDEN
I trädgården, parken och på blomsterängen är det lätt att se insekter på sommaren. Getingar och humlor, myror och fjärilar trivs här.

Det är öppet och varmt och det är bra för många insekter. Om det dessutom finns många olika slags blommor som kan bli insektsmat så är det rena paradiset för småkryp.

7 fakta om Getingar - INSEKTER I TRADGÅRDEN
7 fakta om Getingar – INSEKTER I TRADGÅRDEN

GETİNGAR

När jag säger geting tänker du säkert på den där gulsvart- randiga rackaren som vill smaka på din sylt när du äter ute en sommardag och som kan sticka dig om du stör den. Det är den geting som vi oftast lägger märke till, och den är en så kallad stekel.

En del kanske tror att getin gar bara finns till för att vara jobbiga, men de är faktiskt nyttiga. För det första hjälper de blommorna med att göra frön, precis som humlor, bin, flugor, skalbaggar, fjärilar och många andra insekter.

Växterna tillverkar en söt saft som vi kallar för nektar och som getingen tycker om. Den flyger från blomma till blomma för att hitta mycket sådan nektar. Och medan insekterna kravlar omkring i blommorna på jakt efter nektar hamnar det frömjöl på dem, eller pollen som vi kallar det.

När insekterna kommer med pollen från en annan blomma kan växten skapa frön. Getin gar är inte lika duktiga på att frakta pollen som många humlor och bin. Men istället är de många, och det är också viktigt för att göra ett bra jobb. Getin gar äter lite pollen och nektar, men mest äter de andra småkryp.

Det konstiga är att vuxengetingarna inte kan tugga i sig krypen som de fångar, utan måste ta med sig dem hem till larverna i getingboet. Larverna tuggar bytena åt dem och kräks sedan upp en sorts saft som de vuxna getingarna sörplar i sig.

Även människor kan kanske ha glädje ay saften, En del idrottare i Asien tycker i alla fall att de blir bättre på att springa långt och fort när de druckit sådan saft som getinglarverna tillverkar..

har https://sv.wikipedia.org/wiki/Getingar

Bra fakta Skogsharen i Sverige ända sedan senaste istiden

Skogsharen i Sverige ända sedan senaste istiden

10 Fakta om groddjur Grodor - paddor - vattenödlor och salamandrar

10 Fakta om groddjur Grodor