KATASTROFEN VID KURSK– TYSKLAND BRINNER SOMMAREN 1943

Tyskarna har samlat sina styrkor till ett kraftigt anfall vid staden Kursk. Natten till den 5 juli 1943 lyser himlen upp av tusentals tyska kanoner.

Kanonelden ska knäcka de sovjetiska soldaterna. Sedan kommer anfallet. 777 000 tyska soldater, 2 500 stridsvagnar och 1 830 plan går till attack – redo att vända kriget. Det är bara ett problem.

Stalin väntar med dubbelt så många soldater, dubbelt så många flygplan och 3 500o stridsvagnar. Tyskarna kör rakt in i ett försvar som de aldrig trott var möjligt.

Flera hundra tusen människor har under lång tid byggt stridsvagnshinder, skyttegravar och gjort minfält. Tyskarnas anfall är inte det minsta överraskande.

Sovjetiska spioner har i god tid kommit på de tyska planerna. I lugn och ro har de sovjetiska trupperna förberett tyskarnas anfall.

KATASTROFEN VID KURSK – TYSKLAND BRINNER  SOMMAREN 1943
KATASTROFEN VID KURSK – TYSKLAND BRINNER SOMMAREN 1943

Stalin hade övertaget

Förlusten i Stalingrad var ett hårt slag för Hitler. För sent förstod han att han satsat alldeles för mycket för att ta staden. Han hade förlorat och nu var det Stalin och Sovjet som hade övertaget i kriget.

De sovjetiska styrkorna pressade på och tyskarna backade. Men Hitler gav inte upp. Tillsammans med sina generaler gjorde han upp en ny plan.

Allt byggde på ett överraskande anfall vid staden Kursk. Lyckades anfallet skulle de kunna omringa en stor del av de sovjetiska trupperna.

Samtidigt skulle tyskarna få en öppen väg mot Moskva. I en vecka kämpade tyskarna för att komma igenom det sovjetiska försvaret. Striderna blev hårda.

Utanför Kursk möttes Sovjet och Tyskland i historiens största pansarslag. Sex tusen stridsvagnar ställdes mot varandra,

När slaget var över hade tyskarna förlorat så många stridsvagnar och soldater att de måste dra sig tillbaka. De sovjetiska trupperna fylldes bara på med nya soldater.

Stalin hade gott om soldater och brydde sig inte om hur många som dog. De tyska piloterna var skickligare än de sovjetiska.

Men det kvittade när det hela tiden kom nya sovjetiska piloter och nya plan. Slaget om Kursk var det sista stora tyska anfallet i Sovjet.

Sedan var rollerna ombytta och så skulle de förbli. I augusti anföll de sovjetiska trupperna över hela landet och drev tillbaka tyskarna. Efter Kursk var Tyskland inte längre tillräckligt starkt för att avgöra kriget.

KATASTROFEN VID KURSK – TYSKLAND BRINNER  SOMMAREN 1943
KATASTROFEN VID KURSK – TYSKLAND BRINNER SOMMAREN 1943

TYSKLAND BRINNER – SOMMAREN 1943

-Det var nästan omöjligt att andas, Mina skador gjorde fruktansvärt ont. Overallt låg döda människor. De flesta var nakna.

Deras klader hade bränts bort. Herbert Brecht har tur. Han hamnar i en eldstorm. Andå kan han efteråt berätta vad han varit med om. De flesta andra som varit i närheten av eldstormen är döda. Platsen är Hamburg i slutet av juli 1943.

Under några fasansfulla nätter drar elden fram som en storm genom Hamburgs gator. Lågorna är lika höga som husen och temperaturen över tusen grader.

Allting fattar eld, hus och människor brinner. Uppe i himlen finns hundratals brittiska bombplan. Därifrån kommer bomberna som släpper loss elden på Hamburgs gator.

Bomberna dödar 38 o00 tusen människor och förstör Tysklands mist största stad. Herbert Brecht är en av många tonåringar som arbetar som eldsläckare i Hamburg.

Hamburg var inte den första stad i Tyskland som förstördes av de brittiska bomberna. Sommaren innan hade britterna gjort sitt första stora anfall.

Över tusen bombplan anföll Köln, staden brann i flera dagar. Britterna hade kommit på ett nytt sätt att försöka tvinga tyskarna att ge upp kriget.

Arthur Harris var ny chef för de brittiska bombplanen. Han ville bomba tyskarna tills de gav upp. Det var inte bara soldaterna och fabrikerna som skulle bombas. Det var tyska städer.

Bostāder, skolor, affärer, allt som finns i en stad skulle sprängas. Han fick snart smeknamnet Bomber Harris. Bomber Harris ville göra precis vad tyskarna försökte göra med London och andra engelska städer.

Men han ville göra ett bättre jobb. Harris ville lägga en matta av bomber över städerna så att så mycket som möjligt förstördes. Churchill gillade planen.

– Vi ska förvandla Tyskland till en öken, lovade han. – Många människor säger att kriget inte kan vinnas med bombning. Mitt svar är att det inte har prövats ännu, sade Bomber Harris. Han fick många tillfällen att testa sina planer.

Så småningom fick han också hjälp av amerikanska bombplan.

Städer i lågor -sak

Lübeck var en av de första städerna Harris flygplan bombade. Natten till den 29 mars 1942 sattes hela staden i lågor. Kiel, Essen, Stuttgart, Regensburg, Bremen var några av de andra.

Hitler svarade med att bomba brittiska städer. Men tyskarna lyckades aldrig förstöra några städer să totalt som britterna gjorde. Britterna bombade fler än hundrasextio tyska städer. Halften av alla hus i städerna förstördes.

Sju miljoner människor förlorade sina hem. Sexhundra tusen människor dog.

Åttio tusen av dem var barn. Adolf Hitler verkade inte alltid bry sig särskilt mycket om de bombade tyska städerna. – Istället för de förstörda städerna ska jag bygga vackrare efter kriget. Egentligen borde jag vara tacksam för

LÄSA HAR PÅ SAK

Slaget vid Stalingrad 1942- stalingrad andra världskriget

Slaget vid Stalingrad 1942