Kānslotranformerarens sex steg kan sammanfattas enligt följande: 1-. Identifiera känslan – Vad är det egentligen du känner?
2- . Uppskatta känslan -Alla dina känslor vill berätta något och hjälpa dig.
3- . Bli nyfiken – Ta reda på vad känslo-meddelandet verkligen betyder. 4- . Bli sāker på att du kan hantera din känsla – Kom ihåg hur du hanterat situationen vid ett tidigare tillfälle. |
5- . Bli absolut säker på att du kan hantera situationen i framtiden genom att föreställa dig sjäv lösa liknande situationer i framtiden.
6- . Agera på meddelandet du fătt, förändra och förbättra ditt liv.
. Ändrar vi en händelses betydelse kommer hela vår upplevelse av hãndelsen ändras. Kom ihåg, inget har en betydelse i sig utan allt får den betydelse som vi ger det! När vi blir emotionellt intelligenta förstår vi att betydelserna vi tillskriver inte är absoluta sanningar. |
Människor med högt EQ har därför utvecklat förmågan att i varje svår situation hitta alternativa be- tydelser genom att ställa sig själva frågan: Vad mer kan det här betyda? Detta hjälper vår hjärna att komma ihåg att vår initiala betydelse inte är absolut sann.
När människor beter sig illa behöver det inte betyda att de vill oss något illa. Människor är inte deras beteenden. Har inte du någon gång betett dig illa mot någon, utan orsak, utan på grund av att du var stressad, trött eller hungrig? Det har vi alla.
Saker och ting betyder inte alltid det vi tror att de betyder, så vi gör bäst i att välja betydelser som gör att vi mår bra medan vi tar reda på vad saker och ting verkligen betyder. |
God extern kommunikation förutsätter god internkommunikation. Ju mer vi förstår våra känslor och meddelandena de har för oss, desto bättre kan vi namnge våra känslor och då även kommunicera våra känslor till andra utan att såra eller att själva bli sårade.
Detta möjliggör att vi kan känna frihet i vårt sätt att kommunicera som få människor har upptäckt, utan att det behöver vara påklistrat.
Genom en enkel fråga kan vi alltså nästa gång, innan vi reagerar för kung och fosterland först ta reda på vad vilken betydelse vi gett situationen. Så nästa gång du får en känsla eller upplever något som får dig att känna dig arg, ledsen eller besviken, låt det bli en alarmklocka som gör att du ställer
dig frågan: Vad mer kan det här betyda? För att ta reda på det så använder du dig av “Känslotransformeraren”. Till exempel, om du och din partner har bokat bord på en fin restaurang. |
Tiden går och partnern dyker inte upp. Plötsligt känner du hur det börjar koka inom dig och rätt som det är kommer du på dig själv med att vara arg på din partner som inte kommit i tid. När din partner efter 30 minuter dyker upp så snäser du irriterat och äter under tystnad.
Varför sker detta? Naturligtvis på grund av betydelsen du gett situationen. Du har kanske lyckats ge dens sena ankomsten betydelsen att “något annat är viktigare än dig” eller att “hen inte respekterar er överrenskommelse”. Kom ihåg, oönskade känslor rotar sig oftast i att vi känner oss sårade för vi upplever att vi förlorat något.
Istället för att fastna i en ond spiral av negativa känslor kan vi nu initiera en känslotransformation genom att ställa frågan: Vad mer kan det här betyda? På det sättet kan vi påminna oss själva om att alla “negativa kānslor” egentligen är meddelanden som ber oss att förändra antingen vår föreställning av situationen eller vårt agerande. |
Men att ändra sättet vi tänker och betydelsen vi gett är inte alltid så enkelt att göra på egen hand. Vad gör vi när vi inte klarar av något själva? Tar hjälp av varandra naturligtvis.
Signaturen för mognad är ansvarstagande. Vårt mål är att ta ansvar för det vi känner samtidigt som vi får hjälp att förstå hur det egentligen förhåller sig, då skapar vi de bästa förutsättningarna att fatta beslut på.
När vì förstår att det vi känner, inte nödvändigtvis behöver vara sant utan är något som vi själva skapat, kan vi kommunicera våra känslor på ett sätt som göra att vi varken behöver förtrycka de eller hålla de absoluta.
Eftersom vi aldrig kan veta till 100 procent vad sonm är orsaken till vår partners agerande gör vi bäst i att ge betydelser som stärker oss. |
Att alltid utgå ifrån betydelsen “hen har agerat utifrån goda intentioner” gör det lättare att ma bra medan vi samlar mer information. IDet skulle kunna ser ut såhär. Din partner an- länder sent till restaurangen, du hälsar, ni sätter er ner och när tillfälle ges så säger du:
“Alskling, jag behöver din hjälp. Jag lyckades tolka att du kom sent, pa ett sätt som fick mig att känna mig oviktig.
Jag vet att det inte är sant efter- som jag vet att du tycker jag är viktig och värdefull, Men jag behöver din hjälp skulle du vija hjälpa mig att första?”
LÄSA HAR Psykologi våra känslor