Operation Barbarossa Hitler anfaller LENINGRAD – MOSKVA

OPERATION BARBAROSSA I juni 1941 var Storbritannien fortfarande obesegrat och Hitler utvidgade kriget genom att angripa Sovjetunionen.

Invasionen fick namnet operation Barbarossa och skulle bli ett nytt blixtkrig. Hitler räknade med att ha erövrat Sovjetunionen inom bara några veckor.

Operation Barbarossa - Hitler anfaller LENINGRAD OCH MOSKVA
Operation Barbarossa – Hitler anfaller LENINGRAD OCH MOSKVA

Hitlers långsiktiga mål hade redan från början varit att skapa livsrum för den tyska befolkningeni Osteuropa. Han trodde också att den sovjetiska Röda armén skulle bli lätt att besegra.

Invasionen inleddes den 22 juni 1941 och kom som en fullständig överraskning för Sovjetunionen. Tyskarna ryckte snabbt fram mot den viktiga industristaden Leningrad i norr och huvudstaden Moskva längre söderut.

I september hade man tagit 700 000 fångar och belägrat Leningrad. Men trots att Röda armén led svåra nederiag fick den hela tiden förstärkningar.

Sovjetunionen var med sin centrait kontrollerade ekonomi väl lämpat för att utkämpa ett krig. Man flyttade sina stridsvagns- och flygplansfabriker österut, langt utom räckvidd för de tyska bombplanen.

LENINGRAD OCH MOSKVA

I september nådde tyskarna Leningrad och inledde en belägring som skulle vara i nästan 900 dagar och ta livet av över en miljon sovjetiska medborgare.

Längre söder- ut fördröjdes framryckningen mot Moskva av de kraftiga höstregnen, som förvandlade de primitiva ryska vägarna till lervälling. I början av oktober befann sig tyskarna inom angreppshåll från huvudstaden, men just då kom den bittra ryska vinten.

Strids- vagnar kunde inte längre köra, eftersom bränslet frös. Tyskarna hade räknat med ett kortvarigt fälttäg och var inte förberedda på ett vinterkrig. Soldaterna bar fortfarande sommaruniformer, som de stoppade med tidningspapper för att försoka hålla värmen.

DET SOVJETISKA MOTANFALLET

Under tiden hade Stalin förstärkt armén i Moskva med utvilade soldater från Sibirien, vilka var vana vid vinterkrigföring. I december var Röda armén tillräckligt stark för att inleda ett motanfall.

Det orsakade en kris i den tyska ledningen. När Hitlers generaler bad om tillåtelse att få retirera vägrade han och sa: “Är det mindre kallt tio mil längre bak?

” Hitler förlorade nu tilltron till sina högre generaler och gjorde sig själv till överbefälhavare. Trots stora förluster lyckades tyskarna slå tillbaka de sovjetiska anfallen och hålla sina försvarsştällningar under hela vintern.

STALIN Den sovjetiske ledaren Josef Stalin (1878-1953) blev diktator 1929. Under Stalin blev Sovjetunionen ett starkt industriland.

Stalin var en hänsynslös och misstrogen man som behöll makten genom terror. Han drev landet som om det rådde krigstillstånd, uppbådade hela nationen för att bygga upp nya industrier och krävde oupphörliga uppoffringar av de sovjetiska arbetarna.

I augusti 1939 slöt Stalin och Hitler en pakt där de lovade att inte anfalla varandra. Stalin trodde felaktigt att Hitler skulle hålla sitt löfte.

DEN RYSKA VINTERN

Kriget i Sovjetunionen utkämpades ibland temperaturer lägre än -35°C. Att överleva under sådana för- hållanden kräver:

• tillräckligt varma kläder
• tillräckligt med mat (extra kalorier håller en varm)
• skydd från bitande vindar och snöstormar
• läkarbehandling mot förfrysning och andra skador

LÄSA HAR VÄGEN MOT KRIG HOT MOT POLEN – Andra världskriget