Kinesiska piratflotte -akten på förbrytarna

piraternas guldålder inleddes när de krigande länderna i Europa I började ta hjälp av pirater för att bekämpa fienderna och deras skepp.

Men efter år 1714, när det åter blev fred i Europa, ville de sjöfarande nationerna få ett slut på sjöröveriet, eftersom det hotade den växande handeln med kolonierna på andra sidan haven.

Piraterna blev berömd- heter och stora skaror av åskådare kom för att bevittna rättegångarna mot dem, och för att se dem avrättas. Ar 1730 var många av de mest beryktade piraterna döda eller satt i fängelse. Guldåldern var över.

Jakten på förbrytarna

Guvernörerna i de brittiska kolonierna begärde hjälp av flottan för att bli av med piraterna. En omtalad piratjägare var Woodes Rogers (1679–1732). Efter att själv ha varit kapare blev han guvernör på Bahamas år 1717.

Understödd av brittiska flottan drev han bort piraterna från deras tillhåll New Providence. Han erbjöd nåd åt de pirater som lovade att upphöra med sitt skurkaktiga leverne, men när de bröt sitt löfte beordrade han masshängning.

Kinesiska piratflotte -akten på förbrytarna

Dingla i galgen

I England hängdes dömda pirater vanligtvis när det var lågvatten. När tidvattnet steg översköljdes kroppen, som fick hänga kvar i en och en halv dag innan den skars ner och be- gravdes i en omärkt grav.

De mest beryktade brottslingarna täcktes med tjära efter avrättningen och hängdes upp i en järnbur. Där lämnades de att ruttna bort, som en varning för andra, så att inte fler skulle lockas att ägna sig åt sjöröveri.

Avrättas eller bli slav

Fransmännen skickade ofta dömda pirater till kolonierna, där de blev slavar. Spanjorerna avrättade piraterna genom garrottering (strypning med snara eller halsjärn).

En annan hemsk straffmetod lär ha tillämpats vid ett tillfälle i början av 1600-talet, då spanjorer ska ha bundit tillfångatagna pirater vid pålar, huggit av deras armar och ben och smort in stumparna med honung.

Därefter lämnades de olyckliga fångarna åt sitt öde för att ätas upp levande av insekter.

Kinesiska piratflottor

Från 1600-talet och in på 1800-talet var det gott om pirater i de kinesiska farvattnen. Kina har en lång kustlinje och ett oräkneligt antal öar och dolda flodmynningar, som var idealiska tillhåll för pirater.

Till skillnad från piraterna i Karibiska havet, som arbetade i små enheter, var kineserna organiserade i stora, effektiva flottor. Piraterna bedrev utpressning mot såväl handelsfartyg som många samhällen utmed kusten och hotade med hemska grymheter om de inte fick betalt.

Verksamheten blev så betydande att piratledarna uppträdde som härskare över stora områden, som småkejsare.

Hela flottor med förbrytare

I mitten på 1600-talet byggde en kinesisk piratledare vid namn Cheng Chih Lung (levnadstid okänd) upp en flotta av flera hundra fartyg. Med den kontrollerade han en stor del av den kinesiska kusten.

Kinas kejsare insåg pirat- ledarens styrka och utnämnde honom till general i sin flotta – med ansvar för att jaga pirater! Drygt hundra år senare ledde en annan piratledare, ChingYih (1784 –1844), den största piratflotta som någonsin funnits.

Den omfattade cirka 30 000 man i sex avdelningar, som var och en patrullerade ett eget område. Piratflottan var en seglande kriminell armé.

En familjehistoria

Sjöröveri var en familjesak i kinesiska farvatten. De flesta piratkaptener hade fruar och familj med ombord. De anlitade familjemedlemmar i verksamheten och det var vanligt att skeppen ärvdes av någon i familjen när en kapten dog.

När Cheng Chih Lung blev förrådd och dödad av kejsaren, var det hans son Kuo Hsing Yeh (1624-1662) som tog över faderns flotta, Han drev bort de ! officiella örlogsfartygen från sitt territorium och byggde upp ett enormt handelsimperium.

Ångdriven piratjakt

Opiumhandeln mellan Kina och Europa var mycket lönsam och britterna skick- ade en örlogsflotta för att skydda handelsfartygen från piraterna.

Den slutliga uppgörelsen kom år 1849, då brittiska och kinesiska flottstyrkor gjorde gemensam sak och tillsammans slog till mot den beryktade Shapng Tsai (levnadstid okänd) utanför Vietnams kust. De ångdrivna brittiska krigsfartygen var de främsta i världen.

De fångade piratflottan i en fälla, bombarderade den och tillintetgjorde den. Shap’ng-Tsai kom undan, men piratflottornas tid var över.

Läsa också här Hur man bygger en pyramid