Handel med slavar- Slavar till salu

Handel med slavar ; På 1400- och 1500-talen styrdes Nordafrika av det P turkiska ottomanväldet.

Muslimska pirater som kallades korsarer seglade ut från hamnar runt Medelhavets kust för att överfalla kristna handelsfartyg och bosättningar. Korsarerna var ute efter en värdefull handelsvara:

kristna att sälja som slavar. Man tror att under en period av två hundra år kidnappades omkring en miljon européer och såldes som slavar. De kristna kallade korsarerna för barbarpirater, eller barbareskpirater.

Handel med slavar- Slavar till salu

Barbareskkusten

De nordafrikanska städerna Alger, Tunis och Tripoli var korsarernas starkaste fästen. Där fanns också slavmarknaderna, dit piraterna förde sina fångar.

Till de mest omtalade ledarna för korsarerna hör Murat Rais och bröderna Barbarossa (betyder “rött skägg”). De härjade under åren 1535-1638 och seglade ända till Irland för att kidnappa folk i byar längs kusten, där stora områden lämnades öde efter deras framfart.

Men alla korsarer var inte araber. En del kristna sjömän “blev turkar” och deltog i den lönsamma slavhandeln.

Korsarernas galärer

Korsarerna använde snabba galärer med slätt skrov, som var utrustade med åror och triangelformade segel.

Vid årorna satt nakna slavar. För att de skulle ro fortare hotades och piskades de av muslimska soldater, så kallade janitsjarer.

Galären hade en kanon i fören, så att den kunde skjuta framåt mot fienden utan att vända bredsidan till. När galären väl hunnit upp det förföljda skeppet, hoppade en svärm av janitsjarer ombord på det för att slåss

Slavar till salu

Korsarerna sålde sina fångar på slavmarknader utmed nordafrikanska kusten, eller så tvingades fångarna att bli galärslavar. Livet för en galärslav var hårt och kort,

så det behövdes ständigt nya som ersättning för de förbrukade. Kvinnor som togs till- fånga såldes oftast till harem. Det påstås att under en tid fanns det så många kristna slavar i Alger att en slav kunde köpas för en lök.

V På den här målningen från 1670 avbildas ett holländskt handelsfartyg som attackeras av korsarer. I förgrunden syns en av korsargalärerna.

Korsarer i fören och aktern siktar med pilbågar mot det holländska fartyget. Korsargalärerna var smala och snabba och kunde föras framåt i hög hastighet sä länge slavroddarna orkade hålla takten.

Piratriddare

Muslimska korsarer och handelsfartyg överfölls ofta av kristna sjömän under ledning av johanniter.

Dessa tillhörde en riddarorden som bekämpade islam, korsarernas religion. I början beskyddades riddarna av kristna länders regenter, men det upphörde när även riddarna började ägna sig åt sjöröveri.

De muslimska slavar som rodde johanniternas galärer behandlades lika brutalt som de kristna galärslavarna i barbaresk- piraternas våld.

Läsa har vithaj sverige och vithaj tänder fakta