Hästkastanjen planteras ofta i parker. Den är ett stort och tåligt träd. I dag växer häst kastanjen i hela Sverige
utom í norra Norrland, Men från början kommer den från sydligare länder som Grekland och Turkiet.
Hästkastanjen
När lövträdens blad blåser av på hösten finns redan de nya knopparna. Du kan se märken, liksom ärr, på kvisten där det gamla bladet suttit. Tittar du riktigt nära kan du se att ärren på häst kastanjens gren liknar små hästhovar.
Kastanjefrukterna mognar på trädet under sommaren. Deras skal är tjocka och taggiga.
På hösten faller kastanjerna till marken. De är glänsande bruna innanför sitt tjocka skal. Förr malde man kastanjer och gav till hästar som hade hosta. Det är därifrån häst kastanjen har fått sitt namn.
I varmare länder växer en annan sorts kastanjer som människor kan äta, De rostas över öppen eld på gatorna, och de både luktar och smakar gott.
En varm sommardag behöver en stor hästkastanj flera hundra liter vatten. Mycket av vattnet dunstar bort genom löven. Då blir luften fuktig och behaglig att andas.
Träden är som stora lungor. När de planteras utefter gator hjälper de till att göra luften renare. Bilavgaser, damm och smuts fastnar på trädens löv.
Då slipper vi människor få in smutsen i våra lungor. Men om luften blir alltför smutsig dör träden.
Ibland planterar familjer ett vårdträd för att fira att de fått barn. Ibland planteras ett träd till minne ay någon som har dött. Den här kastanjen planterades 1883 för att ge lycka till ett brudpar.