VÄGEN MOT KRIG När Adolf Hitler 1933 utropade sig till Tysklands diktator kunde han bryta mot den avskydda Versaillesfreden. Det visade sig snart att han fick rätt när han antog att britterna och fransmännen inte skulle göra mycket för att hindra honom.
Hitlers första drag biev att bygga upp Tysklands krigsmakt. I början gjorde han det i hemlighet.
När han 1935 avslöjade upprustningen hade det tyska flygvapnet (Luftwaffe) redan 2 500 plan och armén 300 000 soldater. Året därpå skickade han soldater till Rhenlandet, en del av Tyskland som skulle vara fritt från militāra styrkor.
Det var ett hot mot Frankrike, som protesterade men inte vidtog några åtgārder. Ar 1938 marscherade tyska armén sedan in i Österrike och man genomförde Anschluss – anslutningen till Tyskland.
“Jag tror att det är fred för vår tid.” Neville Chamberlain, september 1938 MÜNCHENKONFERENSEN |
MÜNCHENKONFERENSEN
Efter att ha tagit Österrike hotade Hitler grannlandet Tjeckoslovakien. Han krävde att få Sudetenland, ett tjeckiskt område med över tre miljoner tysktalande invånare.
I september 1938 hade den brittiska premiärministern Chamberlain och den franska konseljpresidenten Daladier en konferens med Mussolini och Hitler i München. De gick med på att låta Tjeckoslovakien avträda Sudetenland.
I gengäld lovade Hitler att inte kräva något mer. Hitler hade fått sin vilja igenom. Men Münchenavtalet var ändå en besvikelse. Hitler hade sett fram emot att ta hela Tjeckoslovakien, inte bara Sudetenland.
HOT MOT POLEN
I mars 1939 bröt Hitler de löften som han hade gett i München och tog resten av Tjeckoslovakien. Därefter hotade han Polen och krävde att få fristaden Danzig (Gdánsk) och den “poiska korridoren” som skilde Tyskland från Ostpreussen.
Till sist bestämde sig Chamberlain och Daladier för att göra motstånd. De varnade Hitler och sa att de skulle förklara Tyskland krig om han angrep Polen. Men eftersom Hitler var van vid att de brukade ge efter trodde han inte att de faktiskt skulle förklara krig.
EFTERGIFTER
Den brittiske premiärministern Chamberlain tyckte att Tyskland hade blivit orättvist behandlat i Versaillesfreden och att vissa av Hitlers handlingar var berättigade.
Han förde därför en så kallad eftergiftspolitik – för att undvika krig gav han efter för Hitlers krav. Hitler ljög gång på gång för Chamberlain och påstod att varje krav skulle bli det sista.
BLIXTKRIGET MOT POLEN
Den 1 september 1939 inledde Hitler ett över- raskningsanfall mot Polen. Efter bombräder mot polska flygfält svepte tyska stridsvagnar och pansarfordon in över gränserna från norr, väster och söder och invaderade landet.
Under invasionen användes en ny typ av krigföring som kallades blixtkrig. Dess utmärkande drag var överraskning, snabbhet och styrkekoncentration.
För att överrumpla fienden anföll tyskarna utan att ens ha förklarat krig. Genom att anfalla små avsnitt av de poiska försvarslinjerna kunde de bryta igenom och sedan svepa fram bakom fiendens linjer.
Polackerna skulle försvara en 2800 km lång gräns. De hade en stor armé på 800 000 man, men med sina 11 kavaleribrigader och bara några få stridsvagnar var den föråldrad.
“Polen kommer aldrig att återuppstå i Versaillesfredens form.” Adolf Hitler, 19 september 1939 |
KRIGET UTVIDGAS
Två dagar efter invasionen infriade Storbritannien och Frankrike sitt löfte till polackerna och förklarade Tyskland krig. Ändå lyckades de inte skydda Polen, och de häpnade inför hur snabbt den tyska invasionen genomfördes.
Det sista slaget kom den 17 september, då Sovjetunionen invaderade Polen österifrån, Den sovjetiske ledaren Josef Stalin hade slutit en hemlig pakt med Hitler om att stycka Polen. Han ville ha sin del innan Hitler hann erövra hela landet.
CHOCKVAPEN
Ett av blixtkrigets syften var att chocka fiendesoldaterna och krossa deras förmåga att göra motstånd. Den tyska störtbombaren Junkers Ju 87 “Stuka” var konstruerad för att både injaga skräck och åstadkomma förödelse.
Planet var försett med en ylande siren och beväpnat med två kulsprutor och fem bomber. Det störtade ner från himlen i brant vinkel, och hastigheten var ibland så hög att piloten svimmade.
En automatisk broms gjorde att Stuka-planet kunde avbryta en dykning även om piloten tillfälligt förlorade medvetandet.
LÄSA HAR Versaillesfreden – andra världskrigets
.