Slaget vid Stalingrad 1942- stalingrad andra världskriget

Slaget om den sovjetiska staden Stalingrad varade från augusti 1942 till februari 1943 och var föremål för några av krigets hårdaste strider. Båda sidorna ansàg att staden var nyckeln till seger eller nederlag.

Sommaren 1942 inledde Hitler en ny offensiv. Syftet var att ta oljefälten i Kaukasus södra Sovjetunionen. Om det lyckades skulle tyskarna skära av Röda arméns oljeförsörjning och själva få det bränsle som de desperat sökte till sina stridsvagnar och plan.

I augusti hade den tyska sjätte armén nått den stora industristaden Stalingrad med sin stora hamn vid Voiga. Den sovjetiska sextioandra armén, som försvarade staden, var sämre beväpnad än den tyska anfallsstyrkan,

Slaget vid Stalingrad 1942- stalingrad andra världskriget
Slaget vid Stalingrad 1942- stalingrad andra världskriget

Men Stalin var fast besluten att staden, som hade uppkallats efter honom, skulle hállas till varje pris. Generalmajor Vasilij Tjujkov fick uppgiften att försvara staden och lovade: “Vi ska hålla Stalingrad eller dö där!”

RIVALISERANDE GENERALER

TJUJKOV

Generalmajor Vasilij Tjujkov (1900-82) var chef för den sovjetiska sextioandra armén, som försvarade Stalingrad.

Han gav sina män order om att hålla sig så nära fienden som möjligt och eftersträva närstrid. Denna strategi innebar att de tyska planen och artilleripjäserna inte kunde bombardera de sovjetiska försvararna utan att samtidigt träffa sina egna.

PAULUS

Generalöjtnant Friedrich Paulus (1890-1957) var chef tör den tyska sjätte armén och ledde anfallet mot Stalingrad. När ett tyskt nederlag verkade oundvikligt utnämnde Hitier Paulus till fältmarskalk, som var den högsta militära tjänstegraden.

Anledningen var att tvinga Paulus att strida till sista man, för ingen tysk fältmarskalk hade kapitulerat tidigare. Andă bröt Paulus mot sina order och kapitulerade.

RÅTTKRIG

Tyskarna började med att låta Stuka-plan och artilleri bombardera Stalingrad och lägga stora områden i ruiner. Sedan słog sig sjätte armén in í staden,

där man utkämpade hårda gatustrider bland ruinerna. Ryssarna hade många prickskyttar som besköt tyskarna från dolda ställningar. De flyttade sig från en plats till en annan via kloakledningarna, vilket fick tyskarna att döpa slaget till “Råttkriget”.

Man stred bittert om vartenda hus. Centralstationen bytte händer 15 gånger på bara fem dagar. Men gradvis lyckades tyskarna ändå ta större delen av staden. I november tillkännagav Hitler: “Vi har tagit den! Det återstår bara några få ställen.”

EN SOVJETISK FÄLLA

Hitler visste inte att fienden hade samlat stora styrkor för ett motanfall under tiden som sjätte armén tog staden.

Den 19 november ryckte Röda armén fram norr och söder om Stalingrad och omringade tyskarna. Fältmarskalk Paulus bad Hitler om tillåtelse att göra en utbrytning innan det var för sent, men Hitler vägrade. De över 250 000 männen i sjätte armén var nu fångade i en fälla.

Försvagade av svält och kyla höll de ut i två månader, men den 2 februari 1943 tvingades Paulus kapitulera. Då återstod bara 91 000 tyska soldater.

“Hästarna är redan uppätna. Jag skulle kunna äta en katt. Köttet lär smaka gott.” Ur den tyske soldaten Wilhelm Hoffmanns dagbok den 26 december 1942

HUR GÖR EN PRICKSKYTT?

EN PRICKSKYTT:

• väljer noggrant ut en plats där man är dold men ändå har bra överblick av omgivningarna
• håller sig i skuggan för att inte bli upptäckt av fienden om solljuset reflekteras i kikarsiktet
• väntar tålmodigt på precis rätt ögonblick att skjuta mot målet
• flyttar till en ny plats efter att ha avfyrat ett eller ett par skott, eftersom fienden kan ha upptäckt var skytten befinner sig

LÄSA HAR Slaget vid Midway 1942