fakta om ek trädet -Sveriges äldsta EK träd

EK träd lever längst av alla lövträd i Sverige. Om den brukar man säga: Eken växer upp i 400 år, lever i 400 år, och dör i 400 år.

Den tycker om värme och ljus och växer sällan norr om Dalälven.

Ekens grenar är kraftiga och knotiga. Knopparna är bruna. De knoppar som sitter längst ut på grenspetsen sitter tätt tillsammans. Bladen slår ut i maj eller juni.

fakta om trädet ek-Sveriges äldsta EK träd
fakta om trädet ek-Sveriges äldsta EK träd

Ekens blad och blommor slår ut samtidigt. Men eken blommar inte varje år, och den blommar inte förrän den har fyllt 50 år.

Hanblommorna har gult ståndarmjöl. När ståndarmjölet från hanblommorna hamnar på honblommornas märken blir honblommorna befruktade.

Honblommorna är mycket små och har röda märken. De sitter några tillsammans vid ett blad. För att få syn på dem måste du titta väldigt nära.

De befruktade honblommorna blir ekollon. De mognar sent på hösten. Ekollon är kalasmat för fåglar och ekorrar.

Fåglarna stoppar ofta ner ekollonen i marken för att äta upp dem senare. Men ibland glömmer fåglarna bort var de har sitt skafferi. Då lämnas ekollonen kvar i jorden och kan gro och växa upp till nya ekar.

På Vasa-museet i Stockholm finns ett stort skepp, Vasa. Det byggdes på 1600-talet av virket från mer än tusen ekar! Ekens virke är starkt och hårt.

Det tål vatten bra och ruttnar inte av fukt lika lätt som andra träslag. Därför används det till träbåtar, parkettgolv, trösklar och möbler som ska hålla länge.

Eken kan bli väldigt stor och se mäktig ut. Stammen kan bli flera meter tjock. Förr i tiden brukade männen samlas under en kraftig ek när de skulle bestämma eller lova något viktigt.

– Eken hörde vad du lovade, sade de till varandra och därefter vågade ingen av dem bryta löftet.

Sveriges äldsta EK träd

Sveriges äldsta och grövsta träd är Rumskullaeken i Småland. Den är mer än 900 år!

Ett järnband är spänt runt stammen på den gamla eken för att hålla ihop den.

Redan på 1700-talet var Rumskulla-eken så stor och ihålig att man kunde stå rak inuti den. Bönderna hade gjort ett redskapsskjul i mitten av trädet. Där förvarade de plogar. 

Kackerlacka-fakta om Kackerlacka

fakta om Kackerlacka

INSEKTER I VATTEN SKRÄDDARE

SKRÄDDARE INSEKTER I VATTEN