10 fakta om Näktergal – Djur Näktergal

(Näktergal)Denna lilla fågel med den stora rösten är det inte så många som har sett, trots att den är rätt vanlig … Jag har försökt många gånger men misslyckats de flesta gångerna.

Det är en liten oansenlig fågel som håller till inne i täta, snåriga buskage. Och därför är den svår att få syn på. Men det är omöjligt att missa den när den sjunger!

Näktergalen trivs i fuktiga miljöer som skuggiga lövskogar och strandnära skogar, i täta buskar i parker och trädgårdar. Sângen har starka kluck- ande toner som avslutas med hårt kastanjettlik- nande smatter.

Det är egentligen inte så vackert som man skulle tro. Sången är inte direkt me- lodiös, men mycket kraftfull och imponerande. Hanen och honan ser ungefär likadana ut. Fjäderdräkten är ljusbrun på ovansidan och lite gråvit på undersidan. Stjärten är rödbrun och på bröstet och sidorna är den diffust smäfläckig. Näbben är kraftig och lång.

10 fakta om Näktergal - Djur Näktergal
10 fakta om Näktergal – Djur Näktergal

När näktergalen kommer till oss, i början eller mitten av maj, är den väldigt sugen på att bilda revir och sjunga. Den kan hålla på och sjunga i timmar i sträck, även nattetid, trots att den just återkommit från en imponerande flytt.

Det är för mig obegripligt hur denna lilla kropp omkring 30 gram tung (som ett brev!) – som dessutom måste vara rätt tagen efter en mycket lång resa, kan sjunga med en så stark och kraft- full röst så länga stunder i sträck.

I området där näktergalen häckar finns gott om insekter, maskar och sniglar som den äter och föder upp sina ungar med. Senare på som- maren och hösten äter näktergalen även bär och frukt.

Den letar oftast efter sin mat på marken och det är här som boet byggs. Det är honan som bygger boet, som en lös hög av grenar, röt- ter och löv, och det ska helst ligga i skuggan. Här lägger hon 4-5 ägg som hon ruvar i tvà veckor.

Hon börjar ruva först när alla äggen är lagda, så när de kläcks är ungarna lika gamla. Hanen hjälper till att hitta mat till ungarna. I augusti är det tid för näktergalen att flytta sö- derut. Då måste den ha ätit upp sig ordentligt för att klara en lång flytt.

Den har en strapatsrik resa framför sig: den flyttar i flera steg. Det är något som till ganska nyligen varit okänt och som fortfarande studeras. Näktergalen flyttar om natten och navigerar troligen både med hjälp av stjärnor och jordens magnetfält. Den flyger sydost och stannar i Sudan, norr om ek- vatorn och söder om Sahara.

Där stannar den i ungefär en och en halv månad innan den fly- ger till Kenya för att vila upp sig någon månad till, innan den fortsätter till Mocambique. Där stannar den i cirka tre månader.

När näktergalen flyttar tillbaka till Sverige så verkar den ta en delvis annan väg, lite mer öst- erut över Arabiska halvön. Man tror att det är för att undvika torkan i Sudan och Egypten. Tänk, vilken liten globetrotter!

fakta om Näktergal

De äldsta näktergalar man känner till var knappt nio år när de fångades levande. De hade ringmärkts som ungar. De har alltså flugit till och från södra Afrika 20 gånger vardera! Man kan inte annat än beundra dem.

År 1844 skrev den danske författare HC Andersen “Näktergalen”. Sa- gan handlar om en kinesisk kejsare som tyckte att näktergalen sjöng så vackert. Det sägs ha varit en sydlig näktergal, som är en annan art än den vi har.

Näktergalen kan du omöjligt missa om den finns i närheten av dig om våren. Näkter- galens sång är så kraftig att den hörs flera kilometer! De trivs i våta områden, längs sjöar och vattendrag. Men att få se den, tja, du kan sitta nära den utan att få syn på den. Den sitter ofta inne i täta buskage och sjunger, så du måste ha tålamod för att vänta ut den!

Med hjälp av ljuspositionsmätare kunde man få fram den här informa- tionen från en näktergal som hittades på Gotland: Den lämnade Mocambi- que den 30 mars och anlände till Got- land 23 maj.

Först hade den flyttat till norra Kenya där den stannat i 20 dagar, sen till östra Etiopien där den var i nio dagar, för att sen fortsätta norrut via Israel. När den nådde Got- land hade den flugit 9300 km med en medelhastighet på 172 km/dygn.

har https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4ktergal

allt om Kungskobra världens största-fakta om Kungskobra

fakta om Kungskobra

5 fakta om struts attack-strutsägg vikt

5 fakta om struts attack