Havsörnen är helt klart vår mäktigaste fågel. Den har störst vingbredd av alla våra fåglar, uppemot 2,5 meter! De breda vingarna är tydligt “fingrade” i spetsarna. Havsörnen har en kraftig näbb för att kunna slita sönder köttstycken.
En vuxen örn väger mellan fyra och sju kg och som hos många rovfåglar är honan större än hanen.
Redan i januari k lansverige parningsflyga i luften. Det är en mäktig syn då två örnar flyger runt i cirklar, dyker och greppar tag i varandras klor i luften och tumlar runt.
I februari-mars lägger honan an man se hav sörnarna i Mel- uppemot tre ägg. Aggen läggs med några da- gars mellanrum men de börjar ruvas direkt, och därför kläcks också ungarna med några dagars mellanrum.
Det kan bli en ganska stor skillnad mellan den unge som kläcks först och den som kläcks sist. Den unge som kläcks först har störst chans att överleva sommaren. Ungarna nog att flyga när de är 2,5 månader gamla men de är beroende av sina föräldrar ytterligare en månad eller två.
I oktober lämnar ungarna reviret och drar söderut inför vintern. Föräldraparet håller ihop hela äret, även under vintern. De flesta stannar i landet hela året, men de flyger söderut då isarna börja täcka sjöarna, och spenderar vintrarna i södra Sverige.
De återvänder till samma revir år efter år. Hav sörnen blir könsmogen vid fem ärs ålder men brukar inte häcka förrän den är sex år. Bona är stora och byggs vanligen i gamla tallar som oftast är över hundra år gamla – gärna i närheten av vatten. De används år efter år, de repareras och byggs på.
Om sommaren äter hav sörnen mest fisk och fågel men om vintern bli det mer fågel och ka- daver på menyn. Hav sörnen kalasar gärna på kadaver, som till exempel trafikdödade älgar,
rådjur och renar. Men detta är ett problem för hav sörnen, eftersom många örnar blir påkörda av tåg då de sitter på spåret och äter på ett tra- fikdödat djur. De flesta av alla hav sörnar som påträffas döda har dött av mänsklig aktivitet, det är också dessa örnar som är lättast att finna när de dött.
Bil- och särskilt tågtrafik samt vindkraftverk skördar många offer. Hav sörnen har visat sig vara bland de värst drabbade fåglarna vid vind- kraftverk. Ett annat problem för hav sörnen är att det är brist på bra boträn. Skogsbruket i Sverige är intensivt och hav sörnen behöver träd som är gamla och kraftiga, som kan bära upp ett stort och tungt hav sörnsbo,
fakta om Havsörn
Hav sörnen är en kleptoparasit, vilket betyder att den ofta stjäl mat från andra, även från större fåglar som fiskgjusar. Ett par öar med storskarv i Uppland brukar få regelbundna besök av hav sörn. Det är några örnar som sitter i kolonin och väntar in de vuxna skarvarna för att stjäla deras fisk. De kan också ta boungar.
Insektsbekämpningsmedlet DDT gjorde att hav sörnens äggskal blev poröst och förtunnat och därmed fick de svårt att kläcka fram friska ungar under 1950–1980-talen. Även industri- kemikalien PCB har drabbat havsör- nen negativt, det fanns i mycket höga halter i äggen och fostren kunde dö av giftet. Både DDT och PCB förbjöds på 1970-talet, och 15-20 år senare kunde vi se en tydlig ökning av hav sörnar. Sedan slutet av 1980-talet ökar havs- örnen också i utbredning.
Hav sörn finns inte i någon djurpark i Sveri- ge. Men den är inte längre en ovanlig fågel. En båttur i Stockholms skärgård brukar ge napp.
Kika upp i luften, ibland rätt högt upp. Om du ser en riktigt stor fågel med jämnbreda vingar som lugnt cirkulerar högt upp i luften så är chansen stor att det är en hav sörn. I slutet av sommaren flyger även årets ungar, då är det som störst chans att se hav sörn. Hav sörn finns även i Mellansve- rige, vid Vänern och Vättern t.ex.
Hos unga havsörnar är näbben svart och de är mörkbruna i fjäderdräkten. Ju äldre de blir desto ljusbrunare blir fjäderdräkten. Stjärten på en vuxen örn är helt vit och därför kan man lätt se om det är en vuxen individ eller inte. Näbben på en vuxen havsörn är gul, men det kan vara svårare att se på håll,
I början av 1970-talet fanns bara ungefär 40 par längs Östersjöns kust och de flesta kunde inte få några ungar, på grund av miljögifter i fisken ! de åt. Läget var akut och havsörnen var på gränsen till att utrotas i lan- det. Då startade Projekt Havsörn av Svenska Naturskyddsföreningen.
Under årens lopp har tonvis av mat lagts ut till havsörnar under vintern. Detta har bidragit till att havsörnen klarat sig. Under 1970-1980-talen hjälpte detta till för att havsörnens ungar skulle få tillräckligt med mat för att överleva, Stödutfodringen är numera avslutad, och havsörnen är inte längre utrotningshotad.
harhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Havs%C3%B6rn