Granen växer i hela Sverige och nu för tiden är nästan hälften av alla träd i Sverige granar. Granen är ett barrträd. Den har barr i stället för lö och den är alltid grön.
Barren faller av då och då under året. I södra och mellersta Sverige lever ett barr ungefär tio år. I Norrland lever det längre. Varje vår växer det ut nya barr längst ut på kvistarna. De är ljusgröna och kallas skott.
Granen blommar inte varje år och blommorna är svåra att få syn på. De sitter högt upp Du ser dem bäst om du klättrar upp på en höjd och tittar ner på granarna. Den rödlila honblomman sitter längst ut på kvisten. Hanblommorna är mindre och rödgula. De växer längre in på grenen. i granen.
När honblommorna blivit befruktade böjer de sig nedåt och utvecklas till kottar. Först är kottarna gröna, sedan blir de I grankottarna finns frön som många djur och fåglar äter. Ekorren tycker mycket om att skala kottar och äta granfrön.
Grankottarna är mogna i oktober eller november. Men de släpper inte ut sina frön förrän tidigt på våren.
Förr eldade man ofta med grankottar. Av grankåda gjorde man tuggummi. Nu kan man göra fina tyger av gran. Men särskilt används granträ när man gör papper. Av en medelstor gran kan man få 100 kilo papper. Det räcker till ungefär 200 dagstidningar.
Stor-grana vid Lekvattnet i Vārmland. Den är 47 meter hög och ungefär 150 år gammal.
En av Sveriges högsta granar växer inne i den djupa skogen i norra Värmland, nära gränsen till Norge. Stammen och rötterna är mycket kraftiga. Värmlänningarna är stolta över sitt höga träd och kallar det för Stor-grana.