Fakta om MYROR OCH VÄXTER-INSEKTER I SKOGEN

En del växter och myror är på sätt och vis vänner som hjälper varandra. Växterna hjälper myrorna med mat, och sam-tidigt hjälper my rorna växterna med att sprida deras frön. Myrmaten sitter på växtens frön.

Om du tittar noga på fröna hos till exempel en vitsippa eller blåsippa kan du lätt se matsäcken som sitter på varje frö. För att få med sig matsäcken bär myran med sig hela fröet. När myran

är framme vid myrstacken biter den av maten och ger den till myrlarverna.

INSEKTER I SKOGEN - Fakta om MYROR OCH VÄXTER
INSEKTER I SKOGEN – Fakta om MYROR OCH VÄXTER

Själva fröet lägger den ifrån sig. Det är toppen för växten som får sina frön fraktade till nya platser. Det är också bra för myran, för den får extra mat.

Det finns även växter som använder andra insekter till att sprida frön. En sydafrikansk växt är en riktig lurifax:

Den tillverkar frön som både ser ut som och luktar antilop- bajs. Det låter kanske inte så lockande för dig och mig, men för en dyngbagge är de här fröna frestande. De brukar nämligen gräva ner riktig dynga för att lägga ägg i den.

MYROR OCH VÄXTER

Dyngbaggen tror att fröet är en dyngkula och rullar iväg det till ett lämpligt ställe. Där gräver den ner fröet snyggt och prydligt i jorden. Först då fattar skalbaggen att den har blivit lurad. Vi vet inte hur den förstår det. Men vi vet att dyngbaggen går sin väg utan att försöka lägga ägg på fröet.

Bra fakta om BÄRFISAR - INSEKTER I SKOGEN

Bra fakta om BÄRFISAR

8 ekologiska sätt att bli av med myror