i Sverige finns bara en kackerlacksart som lever utomhus och finns i hela landet. Det är en liten, platt, brun insekt som inte trivs inomhus. Men ibland liftar kackerlackor som egentligen hör hemma i varmare länder med en resväska upp till oss i Norden.
Här överlever de inte utomhus, men de kan slå sig ner i våra hus. Där kan de förstöra mat och sprida äcklig lukt.
Men det är inte så vanligt här, som tur är. Även om många tycker att kackerlackor är äckliga och vi inte vill ha dem i köket, så kan vi människor ändå få bra idéer från dem. Som att kopiera hur de rör sig när vi ska tillverka små robotar.
Kackerlackor är nämligen ofattbart skickliga på att ta sig fram överallt. Tänk dig en hinderbana för kackerlackor. En bana där de måste klämma sig in genom springor som är mycket smalare än de själva och klättra över höga staket.
Kackerlackor klarar inte bara allt detta lätt, de kan dessutom göra det utan att sänka farten. Kackerlackan är alltså en riktig sprinter, en av de snabbaste vi känner till. Den kan springa 5o gånger längre än sin egen kroppslängd på en sekund.
Om du kunde matcha det skulle du springa lika fort som världens snabbaste bil! Hemligheten med att ta sig fram överallt är att kacker- lackan påminner litegrann om en figur som man har vikt av papper. Den kan klämmas ihop men ploppar tillbaka till samma form direkt efteråt. Eftersom kackerlackor är så bra på att springa omkring på trånga platser kan vi kanske använda dem till att hitta folki rasade hus.
Forskare har nämligen kommit på ett sätt att fjärrstyra kackerlackor. De fäster en ryggsäck med en pytteliten radio på kackerlackan. Radion kan både skicka och ta emot signaler. I ryggsäcken har kackerlackan också en mikro- fon.
Den kan fånga upp ljud från folk som ropar på hjälp. På det sättet kan räddningspersonal utanför huset styra kackerlackan till platser där de själva inte kommer åt och få reda på var det finns människor som måste räddas. Forskare bygger också små robotkackerlackor som kan ta sig fram på trånga platser.
MILJONER AR I SAMMA KROPP
Kackerlackor har funnits på jorden sedan tiden före dinosaurierna och ser nästan exakt likadana ut nu som då.
har https://sv.wikipedia.org/wiki/Kackerlackor