Under brunsten är kronhjorten riktigt ståtlig och imponerande då han brölar för att locka till sig hindar – och skrämma bort andra hjortar. Han är störst, starkast och bäst (tycker han själv i alla fall). Hindarna flockas och lyssnar till honom. Känner hans doft. Är han störst, starkast och bäst? Eller finns andra alternativ?
Kronhjorten är vårt största hovdjur efter älgen. Den rör sig mjukt och graciöst. Den ser så stolt ut, då den håller huvudet högt och nacken rak när den glider fram i terrängen.
Brunst-tiden är som mest intensiv i septem- ber och det är då kronhjorten parar sig. Då har man chansen att höra hjortarna på långt håll. Hindarna dras till den mest dominanta hjorten. Då får hon bäst gener till sin blivande kalv.
Bocken brölar ordentligt och vandrar oroligt omkring. Luften riktigt vibrerar av energi. Det luktar starkt. Han har sparkat upp gropar som han kissat i, De kallas brunstgropar och när han har kissat i dem rullar han sig i dem. Hans kraftiga urindoft fungerar som en parfym. Den kan vara väldigt lockande för hindarna.
Den kan också vara avskräckande för mindre hjortar, som känner att han är större och starkare än dem. Men unghjortarna kan också passa på att rulla sig i hans brunstgrop, för att få på sig hans doft, och på så vis verka större och starkare än vad de är och imponera på hindarna.
Det är nu det gäller och allt står på spel! Kron- hjorten kan ju bli utmanad av en konkurrent,och det gäller att visa upp sin bästa sida. Hjor- tarna kan bedöma styrkan hos sin konkurrent genom att lyssna på brölet, jämföra storlek och känna doften ay honom. Oftast avstâr den sva- gaste från att slåss.
Men är de jämnstarka så kan det bli en fajt. Då stângas de med hornen för att mäta vem som är starkast. Den hjorten ger sig ofta innan han blir för allvarligt skadad, han kan ju annars få ett horn i sidan och förblöda! Brölandet låter ursprungligt och lite läskigt.
Ar man ute på en oskyldig svamptur och hör brölandet så kan man bli lite rädd. Men svagare vet man vad det är så är det bara riktigt häftigt att få uppleva! Hjortarna blir fullvuxna vid 6-7 års ålder. Innan dess är de unghjortar och kan inte riktigt konkurrera med de äldre hjortarna.
Men i sjuårsåldern når de sin maxvikt och kan tävla med andra hjortar. Starkast är de först vid 10-14 års ålder. De flesta hindar föder sin första kalv när de är två eller tre år gamla och därefter föder de en kalv om året upp i hög ålder.
Kalven föds någon gång i april-maj. Då väger den 6-10 kg och har en prickig, kamouflage- färgad päls som sedan blir mer enfärgad under sommaren. De första dagarna håller sig kalven gömd i gräset, i en lega.
Mamman kommer för att slicka den ren, ge di och flytta den till en ny lega. Men efter en vecka eller så, är kalven stor nog att följa henne. Kronhjortar finns i hela Sverige förutom i Norrbotten och på Gotland,
De trivs i löv- skogsdominerat blandlandskap av skog, öppna marker och jordbrukslandskap. Men de är an- passningsbara och trivs i många olika miljõer, även i barrskog. Kronhjorten är inte lika speci- aliserad på örter som rådjur, eller gräs som dov- hjort.
De betar allt från knoppar, skott, kvistar, bärris, ljung och gräs. Även renlav och lövträd slinker ner i magen, liksom barken. De kan – till skillnad från älgen – sparka sig igenom snön om snötäcket inte är alltför tjockt, så på så sätt är den bra anpassad för vårt klimat.
Kronhjorten som finns i Skåne är en ursprunglig ras, Cervus elaphus elaphus, och anses vara nära hotad, Den är alltså inte utrotnings- hotad, Men i början av 1900-talet var kron- hjorten nästan utrotad på grund av en alltför hård jakt, Tack vare att man släppt ut kron- hjortar från hägn till frihet, samt att några också har rymt själva, så har stammen ökat markant i landet på senare år.
fakta om KRONHJORT
Mankhöjden för hjortarna är uppemot 150 cm och de väger mellan 200-300 kg. Hindarna är mindre, de har en medelvikt på runt 100-150 kg.
Det är svårt att smyga sig på dem. Men om du vill försöka, så se till att ha vinden i ansik- tet, så de inte får vittring av dig. Kanske är det bäst att åka bil under sen eftermiddag eller kväll i områden där det finns kronhjort. De är inte lika rädda för bilar som för mnänni- skorna i dem.
GENVÄGEN
Kronhjort finns i många djurparker, t.ex. Lycksele djurpark, Kolmården, Skånes Djur- park, Slottsskogens djurpark i Göteborg, Kungsbyns djurpark i Västerås. Är du i Kö- penhamn så besök Jægersborgs hjortpark. Där vandrar man fritt bland hjortarna och de är vana vid människor. Passa på i september så får du höra dem bröla.
harhttps://sv.wikipedia.org/wiki/Kronhjort