5 fakta om Rådjur – Djur Rådjur

Om du hör ett grovt brölande och skällande i skogen en sommarkväll så behöver du inte bli rädd, (Rådjur)även om det kommer plötsligt och låter lite spöklikt.

Det kan vara en råbock, som har hört dig och varnar. Han är fullt upptagen så här års, han skyddar sitt revir mot inkräktare och han vill inte bli störd.

Råd jursbocken skäller och brölar för att hålla andra bockar borta och för att locka till sig en get att para sig med. Geten dras till det vack- ra brölandet och haller sig väl informerad om vilka bockar som håller till i området och vem hon gillar bäst.

Hon kan para sig med flera oli- ka bockar och kiden hon föder året därpå kan ha olika fäder. Från mars till september håller bocken revir men när parningen är över så löses revirgränserna upp.

5 fakta om Rådjur - Djur Rådjur
5 fakta om Rådjur – Djur Rådjur

För att markera revirgränsen så skrapar bock- en bort det översta skiktet av marken så det blir en bar fläck. Han gnuggar också hornen och körtlarna i pannan mot småträd runtomkring för att markera sin närvaro och tala om för andra råbockar att han finns och håller detta område som sitt.

De känner igen hans doft. Råd juret har ett mycket gott luktsinne som det använder som kommunikation med andra rādjur. Råd juret är vårt minsta och vanligaste hjort- djur. Det väger bara 20-30 kg och har en mankhöjd på 75 cm.

Mindre än en meter! Om sommaren är pälsen vackert rödbrun, medan vinterpälsen är tätare och mer grābrun. På som- marhalvåret är det lätt att se skillnad mellan könen, bocken har ju horn. Han är också något större än geten. Men på senhösten, när bocken har fällt sina horn, är det svårare att se skillna- den mellan könen.

Råd juret är en riktig finsmakare, det äter oli- ka örter och löv, och plockar ut det goda och mest näringsrika som finns. Det tycker också om svamp, speciellt kantareller.

Rådjuret kan

också äta skott från barrträd, framför allt om vintern då det inte finns så mycket annat att välja mellan. Men det föredrar bärris och ljung. I början av juni föder geten ett till tre kid.

Kiden väger 1-1,5 kg och har brunröd päls med vita fläckar när de föds. Den första tiden lig- ger de och trycker i gräset när geten inte är hos dem och då kan man komma riktigt nära dem av misstag.

Mamman kommer för att ge di och slicka kiden rena några gånger per dygn. Det gäller att inte avslöja för rovdjur var kiden är, să ju mindre kontakt hon har med dem i bör- jan desto bättre. Kiden diar tills de är ungefär fem mänader, men redan när de är några dagar gamla kan de börja äta annat också, alltefter- som bakteriefloran i magen växer till.

De växer snabbt, och snart är de starka nog att kunna föl- ja sin mamma. Efter en dryg månad ersätts den fläckiga pālsen av en mer enfärgad päls som de vuxna djuren har. Kidet följer sin mamma under hela sitt första levnadsår. Kidens största fiender är rödräv och lodjur. Om geten är i närheten kan hon skydda dem mot räv men inte mot ett lodjur.

Det är först vid 6-8 veckors alder som kidet är stort nog att komma undan en rävattack på egen hand. Lo- djuret är ganska specialiserat på ràdjur och tar djur i alla äldrar och storlekar. Varg kan också ta rådjur, även om de till största delen tar älg.

fakta om RÅDJUR

Rådjursstammen har varierat i stor- lek. En hård vinter kan vara ödesdi- ger för många rådjur. Merparten av de som dör under vintern är kid som dör av svält. Men ett mycket stort antal dör även i trafiken varje år.

Rådjuret kan orsaka skador för skogs- bruket om de betar unga plantor. Därför uppmanas jakt i områden med täta rådjursstammar. Rådjursjakten inleds med bockjakten i augusti då jägaren sitter på pass och väntar in bocken. Sedan blir jakten tillåten även på get och kid. Då har man ofta en jakthund till hjälp.

Rådjur är mycket vanliga framför allt i södra och mellersta Sverige. Lättast att få syn på ett rådjur är tidig morgon eller sen eftermiddag och kväll, på öppna områden som hyggen och åkrar. Höst- och vintertid kan man se många!

I närhet till städer är rådjuren vana vid människor och ganska oskygga. Du kan inte dölja din egen doft, så om du smyger på rådjur ska du se till att du har vinden i ansiktet. Och smyg tyst. Då kan du komma riktigt nära!

har https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5djur

5 bra fakta om Svarta änkan

fakta om Svarta änkan

7 Fakta om Pingvin Kejsarpingvin -Pingvin Ungar

7 Fakta om Pingvin Kejsarpingvin