Närkes landskapsdjur är lite hemlig av sig. (hasselmusen )Den är bara aktiv på natten, och trivs bäst i för oss otillgängliga platser, i täta snåriga buskage. Här lever de ett näst intill akrobatiskt liv, långt inne i de täta och ofta taggiga snåren.
Det är mycket sällan man får se en hassel mus, om man inte letar aktivt och även då är det svårt. Men, den är vanligare än vad man tidigare trott.
Hassel musen är en liten gnagare, som tillhör djurgruppen sovmöss. Den finns i södra Sveri- ge, där det finns gott om bär och nötter, och där vintern inte är alltför kall och lång. Kroppen är sju cm och svansen är lika läng.
Den har svarta, lite utstående milda ögon, markanta morrhår, stora runda öron och en pälstäckt yvig svans. Och, den är vansinnigt söt! Vinterboet är oftast en hålighet i marken, under en sten eller en trädrot.
Det kan också räcka med att vinterboet är en fägelholk som hasselmusen värmeisolerat, eller en ihålighet i ett träd, det beror helt på hur kallt det är om vintern. Ett vinterbo i marken är nog bäst, då kan snön fungera som ett vintertäcke.
Det händer att hassel musen vaknar mitt i vin- tern, får upp kroppstemperaturen till normal, och till och med flyttar till ett nytt vinterbo, innan den går i dvala på nytt. Hasselmusen ligger i dvala i 5-7 månader om året. Först när sälgen blommar kommer den fram igen.
Då är det tid för parning. Honan är dräktig i drygt tre veckor och föder en kull om året om två till sex ungar. Ungarna föds i runda små bon som byggts i täta snår. Hasselmusen brukar stänga till ingångshålet, både när den är hemma och när den är ute. Om dagarna sover hasselmusen i sitt sommarbo.
Hanar och honor bygger separata bon, omkring en meter ovan marken i till exempel en liten gran, ek, rönn el- ler hassel, nära stammen. Det kan också byggas i högt gräs och i örnbräken. Bona är mellan en halv och en decimeter stora. Hanar och ungdjur bor i de minsta bona, De större bona är familje- bon, där mamman ensam föder upp sina ungar.
Hasselmusens sommarbon påminner om få- gelbon, men de är mycket mjukare. Men både hasselmöss och fäglar kan ta över varandras bon och bygga om dem. Framför allt gärdsmygens bo är likt hasselmusens.
Men fägelboets in- gångshål är alltid öppet och riktat utåt, medan hasselmusens boöppning alltid är stängd och riktad mot trädstammen. Det är inte så många som har haft förmånen att få se en hasselmus.
Men det händer ibland att katter kommer hem med en i munnen, och den som rensar fågelholkar får vara försiktig för det kan ligga en liten mus och sova där! Det är ganska vanligt att hasselmöss flyttar in i just fågelholkar. Men vanligast är den i täta, taggiga snår, och deras bon är nästan omöjliga att hitta!
Bra fakta om HASSELMUS
Det är förbjudet att döda, fånga eller ens störa hasselmöss i Sverige. Man får heller inte skada hasselmusens fortplantningsområden eller viloplats- er.
Det innebär att hasselmusen har ett bra lagligt skydd, men det hjälper inte om markägare inte känner till att de har hasselmus på sina områden, el- ler vet hur man ska gå till väga för att inte förstöra deras livsmiljö.
De största hoten mot hasselmusen är skogsbruk, vägbyggen och andra byggen och alltför stor röjning av buskage,
Du måste ut i naturen, i våra sydliga land- skap som t.ex. Skåne, Blekinge, Halland, Småland och Närke och leta. Gärna i täta buskage i soliga lägen. Men det är lätt att ge upp för bona är mycket svåra att hitta! Fråga runt lite, kanske är det någon som fått en hasselmus i sin fågelholk, och i det området är det ju bra att utgå ifrån!
Bygg en mus-holk!
Det är inte speciellt svårt. Tänk att du bygger den som en vanlig fågelholk, men gör öppningen in mot trädet och sätt dit några klossar så att det finns ett litet utrymme för musen att ta sig in. Kanske flyttar någon in? Gör locket så att det är lätt att öppna utan att störa och skrämma djuren. Men kom ihåg, du får bara titta på hasselmusen. Och fotografera så klart! Men var försiktig så du inte stör den.
Har https://sv.wikipedia.org/wiki/Hasselmus